Aile Mahkemesi Davaları hakkında tüm merak ettiklerinizi ayrıntıları ile bu yazımızda bulabilirsiniz.
Aile Mahkemesi Nedir?
Ülkemizde özel hukuktan kaynaklanan uyuşmazlıkların konu edildiği davalara bakan iki genel yetkili mahkeme bulunduğundan önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Bu mahkemeler; Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
Aile Mahkemesi, bunlar dışında, bakacağı davalar kanunla belirlenmiş özel mahkemelerdendir. Diğer özel yetkili mahkemelere örnek olarak, İş Mahkemesi, Asliye Ticaret Mahkemesi, Tüketici Mahkemesini verebiliriz.
Aile Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Aile Mahkemesinde görülecek davaların konularında kanunla belirlenmiştir. Biz de bu davaları sizin için listelemeye çalıştık;
-
- Konutu Üzerinde Sağ Eşe İntifa Hakkı Tesisi
-
- (Tanımanın İptali) – (Tanıma Beyanının Tespiti) – (Soybağının Reddi) – (Sonradan Evlenmede C.Savcısının İptal İstemli) – (Kurulan Soybağına İtiraz Ve İptal)
-
- Boşanmadan Sonra Açılan (Tazminat) – (Katkı Payı)
-
- Boşanan Kadının Kocasının Soyadını Kullanmaya İzin
-
- Çocuk Mallarının Korunması
-
- Evlenmeye İzin (Yaş Küçüklüğüne Dayalı) – (Kısıtlılığa Dayalı) – (Gaipliğe Dayalı) – (Bekleme Süresine Dayalı)
-
- Uluslararası Çocuk Kaçırma İadesi Kararı
-
- Velayet (Velayetin Kaldırılması) – (Velayetin Düzenlenmesi) – (Velayetin Değiştirilmesi)
Aile Mahkemesi Dava Açma Ücreti Ne Kadar OLur?
Bu sorunun cevabını buradan verebilmek mümkün değildir. Açılacak davanın, harca tabi olup olmadığı, tarafların sayısı, maddi bir değer içerip içermediği, hangi delillere dayanıldığı gibi birçok değişkene bağlıdır.
Yanlış Mahkemede Dava Açarsam Ne Olur?
Davanızı doğru mahkemede açtığınızı anlamanın 2 şartı vardır. Birisi doğru yerdeki mahkeme (yetkili mahkeme) olmalı ve o davaya bakmakla görevli mahkeme (görevli mahkeme) olmalıdır.
Yetkili mahkeme konusundaki ayrıntıları ilgili yazımızda bulabilirsiniz.
Bu yazımızda görev konusunu işlediğimizden, görevsiz mahkemede dava açıldığını kabul edelim.
Bu durumda davayı açtığınız mahkeme Görevsizlik Kararı verecek ve davanın görevli mahkemeye gönderilmesi şeklinde hüküm kuracaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken, mahkemenin kendiliğinden dosyayı görevli mahkemeye göndermeyeceğidir. Davayı açan taraf, görevsizlik kararının kesinleşmesinden itibaren 2 hafta içinde, görevsizlik kararı veren mahkemeye başvurarak dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir. Bu sürenin kaçırılması durumunda dava açılmamış sayılacaktır.
Aile Mahkemesi Kararlarına İtiraz Edilebilir mi?
Aile Mahkemesi tarafından verilen kararda, karara itiraz edilip edilemeyeceği, başvurulması gereken kanun yolu (istinaf/temyiz), başvurma süresi gibi detaylar muhakkak yazılı olacaktır. Bu bilgileri kontrol etmenizde fayda vardır. Veyahut bu anlamda bir risk yaşamamak için bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.
Comments