" /> Velayetin Değiştirilmesi Davası
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Velayetin Değiştirilmesi Davası

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nedir?

 

Evlilik birliğinin boşanma ile sona ermesi neticesinde, çocukların velayetinin kendisine verilmeyen tarafın, çocukların velayetini almak amacıyla açacağı davaya denir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Hangi Şartlarda Açılır?

 

Bu davadan söz edebilmek için öncelikle verilmiş bir velayet kararının bulunması gerekmektedir. Velayet kararı uyarınca velayet hakkını kullanan tarafın bu hakkı gereği gibi kullanmadığı durumlarda, diğer taraf velayetin değiştirilmesi davası açabilir.

 

Velayet konusu kamu düzenine ait bir konudur. Yani, çocukların çıkarları devlet tarafından korunur. Devlet de mahkemeler eliyle, velayet davasına konu olan çocukların çıkarlarını, taraflardan, anne ve babasından bağımsız olarak değerlendirir ve çocuklar için en doğru kararı vermeyi amaçlar.

 

Bu nedenle oldukça hassas bir konu olan velayet, hakim tarafından titizlikle incelenir ve çocuğun menfaati gözetilir. Velayetin değiştirilmesine karar verilmesi için de, oluşması lazım olan bir takım şartlar bulunmaktadır. Bunlar;

 

“Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların oluşması”dır.

 

Velayet hakkını kullanan tarafın başkası ile evlenmesi halinde, bu tek başına velayetin değiştirilmesi için yeterli değildir. Bu evlenmenin çocuğun menfaatine zarar verdiğinin, çocuğun bakımının ihmal edildiğinin de mahkemeye ispatlanması gerekmektedir.

 

Başka bir yere göçmesi hallerinde de aynı şekilde, çocuğun refahı, mutluluğu, eğitimi gibi durumlar mahkeme tarafından dikkate alınacak, bunlara helal geliyor ise velayet değiştirilecektir.

 

Hatta ölüm halinde bile, hayatta olan diğer ebeveynin velayet hakkını kullanamayacağına kanaat getiren mahkeme çocuğu bir başkasının velayetine verebilir.

 

Diğer haller ise, velayetin değiştirilmesi konusunda hakimde kanaat oluşturacak olan önemli olaylardır. Velayet hakkını kullanan tarafın cezaevine girmesi, akıl hastalığına tutulması, bitkisel hayata girmesi, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olması gibi sebepler uygulamada en çok görülen sebeplerdendir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Hangi Mahkemede Açılır?

 

Bu dava, aile mahkemesinde, aile mahkemesi yoksa, asliye hukuk mahkemelerinde açılır.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Açma Süresi Var mıdır?

 

Böyle bir süre yoktur. Velayetin değiştirilmesine sebep olacak olaylar vuku bulduktan sonra açabilirsiniz. Aksi halde, velayetin verildiği zamanla dava açtığınız zaman arasında her hangi bir koşul değişikliği yoksa, davanız kabul görmeyecektir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Hangi Delilleri Sunmalıyım?

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayetin değiştirilmesi talebinizi haklı gösterecek her türlü delili sunabilir, bu konu hakkında bilgi sahibi olanları tanık olarak dinletebilirsiniz. Velayetin neden değiştirilmesini istediğinize dair edinebileceğiniz her türlü belge ve bilgiyi, mahkemeye sunabilirsiniz.

 

Ancak talebinize en uygun sonucu almak istiyorsanız, kulaktan dolma bilgilerle veya internetin yönlendirmesi ile değil, uzman bir avukattan hizmet alarak dava açmanız gerekmektedir.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davasında Çocukların Tanık Olması Şart Mıdır?

 

Böyle bir şart yoktur ancak, 12 yaşından büyük çocuklarınızı hakim dinleyebilir, velayet ile ilgili sorular sorabilir. 12 yaşından küçük çocuklar için de yine mahkemenin psikologları devreye girer ve çocuk için inceleme ve görüşme yapıp, mahkemeye rapor sunarlar.

 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Açarken Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?

 

Elbette böyle bir zorunluluk yoktur. Ancak velayet en değerli varlıklarımız çocuklarımızın geleceği ve refahı ile doğrudan ilgilidir ve çok önemlidir. Bu kadar önemli bir adım atarken, hata yapma riskini göze almak yerine, konusunda uzman bir avukattan hizmet almanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.