" /> Nafaka Artırım Davası
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Nafaka Artırım Davası

 

Nafaka Artırım Davası Nedir?

 

Boşanma kararında belirtilen nafaka miktarlarının bir süre sonra, hem şartların değişmesi hem de paranın alım gücünün azalması, ülke ekonomisindeki değişiklikler nedeniyle yetersiz kalmaktadır.

 

Nafaka, tarafların ekonomik durumu ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, tarafların mali durumlarında ciddi değişiklikler olması, (boşanırken bebek olan çocuğun okula başlaması gibi) hakkaniyetin gerektirdiği durumların varlığı halinde nafaka alacaklısı da arttırılması davası açabilir.

 

Nafaka Artırım Davası Hangi Nafakalar İçin Açılabilir?

 

Türk Medeni Kanununda dört çeşit nafaka belirlenmiştir. Bunlar; tedbir, yardım, yoksulluk ve iştirak nafakalarıdır. Tedbir nafakası; boşanma davası devam ederken veya henüz açılmadan verilen nafakaya, yardım; bakmakla yükümlü olduğu yoksulluk içinde olan yakın akrabaya verilen nafakaya, iştirak; çocuklar için verilen nafakaya, yoksulluk da; boşanma ile yoksulluğa düşen eşe verilen nafakaya denir.

 

Nafaka artırım davası, tüm bu nafaka türleri için açılabilir.

 

Nafaka Artırım Davası Açma Şartları Nelerdir?

 

Bu davayı açabilmeniz için, öncelikle kesinleşmiş bir nafaka kararı bulunması ve sizin de bu nafakanın alacaklısı olmanız gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, nafaka miktarının değişen durumlara ve ekonomik koşullara göre yetmemesi gerekmektedir. Eğer bu şartlar mevcut ise, nafaka borçlusuna karşı nafaka artırım davası açılabilir.

 

Nafaka Artırım Davası Hangi Mahkemede Açılır?

 

Nafaka Artırım davası, nafaka alacaklısının ikametgahındaki aile mahkemesinde, aile mahkemesi yoksa, asliye hukuk mahkemelerinde açılır.

 

Nafaka Artırım Davası Açma Süresi Ne Kadardır?

 

Nafaka artırım davası için talep ve dava etme süresi yoktur. Ancak nafaka istenilecek çocuk ise, çocuk 18 yaşına gelene kadar istenebilir.

 

Diğer nafakalar için de, nafaka borçlusunun nafaka ödeme borcunun devam ediyor olması gerekir.

 

Nafaka Artırım Davasını Hakim Reddedebilir mi?

 

Evet, maalesef edebilir. Nafaka, artırım veya azaltma veya nafakanın kaldırılması davalarında; mutlaka koşullardaki değişikliğin ispatlanması ve hakimin bu konuda ikna edilmesi gerekmektedir. Uygulamada bu konuda oldukça örnek vardır. Bu talebin yapıldığı zaman, tarafların sosyal durumlarının değişmesi, yeniden evlenmesi gibi. Bu örnekler ancak konusunda uzman bir avukat tarafından takip edilebilir ve bilinebilir. Bu nedenle, artırım ve azaltma talebinizin varlığı halinde muhakkak bir avukattan hizmet alınız. Aksi halde, davanızın reddi ile karşılaşabilir, fazladan dava masrafı, karşı vekalet ücreti ödeyebilirsiniz.

 

Nafaka Artırım Davasında Hangi Delilleri Sunmalıyım?

 

Nafakanın artırılması talebinizi haklı gösterecek her türlü delili sunabilir, bu konu hakkında bilgi sahibi olanları tanık olarak dinletebilirsiniz. Giderlerin arttığına dair faturalar, belgeler, hesap ekstreleri gibi deliller başta gelenlerdir.

 

Ancak talebinize en uygun sonucu almak istiyorsanız, kulaktan dolma bilgilerle veya internetin yönlendirmesi ile değil, uzman bir avukattan hizmet alarak dava açmanız gerekmektedir.

 

Nafaka Artırım Davasında Nafaka Ne Kadar Artırılır?

 

Nafaka Artırım Davası

Nafaka; nafaka alacaklısının ihtiyaçları ile nafaka yükümlüsünün gelir durumunda, nafakanın takdir edildiği tarihe göre olağanüstü bir değişiklik olmadığı takdirde; genellikle Yargıtayın yerleşik kararlarına göre; TÜİK’in yayınladığı ÜFE oranında artırılır. Böylece taraflar arasındaki önceki nafaka takdirinde sağlanan dengenin korunması amaçlanır.

 

Bu nedenle miktarı belirlerken, talebinizin reddedilmemesi için, bir avukattan destek almayı unutmayınız.

 

Nafaka Azaltma veya Kaldırma Davası Açabilir Miyim?

 

Nafaka taraflarının mali durumlarında ciddi değişiklikler olması, hakkaniyetin gerektirdiği durumların varlığı halinde nafaka borçlusu da, nafakanın kaldırılması veya azaltılması davası açabilir.

 

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.