" /> Nafaka Ödememe Suçu
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Nafaka Ödememe Suçu

 

Nafaka Ödenmezse Ne Olur?

Nafakanın Tahsil Edilmesi başlıklı yazımızda, mahkeme tarafından hükmedilen nafakanın, borçlusu tarafından ödenmemesi halinde hukuken neler yapılabileceğinden bahsetmiştik.

Bu yazımızda da, nafaka borçlusunun, aleyhinde açılan icra takibine rağmen yine ödeme yapmaması halinde neler olabilir ona bakacağız.

Nafaka hakkında kesinleşmiş bir icra takibi var ise ve nafaka ödenmiyor ise, borçlunun mal varlığı üzerine haciz işlemleri yapmak mümkündür. Ancak bunun yetersiz kalması veya buna rağmen borçlunun ödeme yapmaması veya borçlunun adına kayıtlı herhangi bir mal varlığının bulunmaması hallerinde, nafaka borçlusunun hapse girmesi gündeme gelecektir.

 

Nafaka Ödememe Suçu Nedir?

 

Nafaka Ödememe Suçu

Nafakaya ilişkin kararlara uymayanların cezası, İcra İflas Kanunu’nun 344. maddesinde düzenlenmiştir. Uygulamada halk arasında Nafaka Ödememe Suçu olarak da bilinmektedir. Bu suçu işleyen nafaka borçlusu için kanunda hapis cezası düzenlenmiştir.

 

 

 

Nafaka Ödememe Suçunun Cezası Ne Kadardır?

Kanunda bu suç için öngörülen ceza 3 ay hapistir.

 

Nafaka Ödemeyenin Ceza Alması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bunun için, icra takibini açmış olduğunuz yerdeki İcra Mahkemesine Şikayet dilekçesi ile başvurmanız gerekmektedir.

 

Nafaka Ödememe Suçu Şikayet Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

Dilekçe örneklerini internet ortamından alıp doldurarak mahkemeye sunmak doğru değildir. Zira bu davalarda sadece hukuk eğitimi almış kişilerin bilebileceği detaylar vardır. Buna ilişkin bilgisi olmayanların yazacakları dilekçenin mahkeme tarafından kabul görmemesi ihtimali yüksektir.

Bu nedenle, ödenmeyen bir nafaka alacağınız var ise, lütfen bu konuda uzman bir avukattan hizmet alınız.

 

Nafaka Cezası Nasıl Düşer?

Nafaka cezasını düşürmenin tek yolu, borç olan nafakayı ödemektir. Hapisteyken ödenir ise, hemen tahliye gerçekleşir.

 

Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır?

Nafaka ödemeyen aleyhinde şikayet yoluna gidilebilmesi için, en erken, icra emrinin tebliğinden itibaren 1 ayın geçmiş olması gerekmektedir.

Ancak şikayet hakkı için 3 aylık süre öngörülmüştür. Buna göre şikayet tarihinden önceki en fazla 3 aylık ödenmeyen nafaka için ceza davası açılabilir. Ancak dava açılması, başka bir daha davanın açılamayacağı anlamına gelmez. Aksine ödenmeyen her aylık nafaka şikayet konusu olabilir.

 

Nafaka İçin Hapis Yatılırsa Nafaka Ödenmese Olur mu?

Nafaka ödememe suçundan dolayı hapis cezası alıp 3 ay hapiste kalan borçlu, yine de hapis yattığı aylara ilişkin nafakayı ödemek zorundadır. Hapis yatmak, nafaka borcunu ortadan kaldırmaz.

 

Nafaka Ceza Davası İçin Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

Böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak bu davanın her iki tarafında bulunanlar için davanın önemine binaen ve sonucunda hapis cezası gibi ciddi bir yaptırım olması nedeni ile, hangi tarafta olursanız olun uzman bir avukattan destek almalısınız.

Davayı açan taraf iseniz, yapacağınız teknik bir hata, yanlış bir hesaplama ya da sürenin geçmesi, davanızın olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Hem paranızı alamama riski doğacak hem de harcadığınız para ve emek boşa gidecektir.

Dava adınıza da açılmış olabilir. Bu halde, karşı tarafla iletişim kurmak, aleyhine açılan dava ile ilgili yanlışlıkları tespit edip mahkemeye bildirmek bir avukatın işidir.

Eğer açmış olduğunuz bir nafaka kaldırma, azaltma gibi davalarınız var ise, avukat bunların ceza almanızı engelleyeceğini bilir. O nedenle hizmet almayı ihmal etmeyiniz.

 

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.