" /> Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)

 

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) hakkında tüm bilinmesi gerekenleri sizin için bu yazımızda derledik.

 

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Nedir?

 

Taşınır veya taşınmaz malların ortakları arasında, ortaklık halinin giderilerek kişisel mülkiyete çevrilmesi ve/veya söz konusu malın satılarak, paydaşlara payları oranında paylaştırılması demektir.

 

Bu işlem paydaşlar arasında uzlaşarak yapılabileceği gibi, dava yolu ile de yapılabilir.

 

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)  Davası Hangi Mahkemede Açılır?

 

Bu dava, dava konusu taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmalıdır.

 

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

 

Ortaklığın Giderilmesi Dava dilekçesi örneği, internette veya arzuhalcilerde vardır. Ancak, bir dava için en önemli belge, davanın bel kemiği, dava dilekçesidir. Bu dilekçede yapacağınız herhangi bir yanlış, maalesef dönüşü olmayan zararlara uğramanıza neden olur.

 

Bu nedenle, etraftan veya internet ortamından edineceğiniz bilgilerle değil uzman bir avukattan hizmet alarak davanızı açmanızı öneririz.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kimler Tarafından Açılır?

 

Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu)

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası, dava konusu taşınmazın paydaşları tarafından açılabilir. Diğer bir ifade ile, paydaşlardan biri bu davayı tek başına açabileceği gibi, bir kısım paydaş da beraber açabilir.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

 

Yukarıda bahsettiğimiz üzere dava muhakkak paydaş veya bir kısım paydaşlar tarafından açılmalıdır. Davanın karşı tarafı da yine, diğer paydaşlar olacaktır. Dikkat edilmesi gereken husus, bütün paydaşların davaya dahil edilmiş olmasıdır.

 

Ortaklardan Birisi Ölmüş İse Ne Yapmalıyım?

 

Ortaklardan biri ölmüş dahi olsa ya da dava sırasında ölür ise davaya mirasçıları devam edecektir. Bunun için, Mahkemeden yetki alınıp ölen paydaşın mirasçılarını gösterir veraset ilamı alındıktan sonra, bu ilamdaki mirasçılara tebligat gönderilerek davaya dahil edilir.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Açma Masrafları Ne Kadardır?

 

Bu davanın masraflarının miktarı, dava konusu taşınmazın değeri ile ilgilidir. Taşınmazın değeri üzerinden harçlandırılacaktır. Bunun dışında, oldukça masraflı bir dava olabilmektedir. Bunun sebebi, bazen taraf sayısının çok fazla olması, birden fazla keşif, bilirkişi incelemesi vs yapılmasıdır. Tüm bu işlemler için dava açılırken peşinen bir gider avansı alınmaktadır.

 

Davanın devamı sırasında bu avans biter ise, yine tamamlatılmaktadır.

 

Diğer bir nokta da taşınmazın değerinin ne kadar gösterileceğidir. Dava açılırken taşınmazın tam değeri bilinemeyebilir. Bu nedenle dava sonunda taşınmazın rayiç değeri tespit edilmiş olacağından, mahkeme tarafından eksik kalan harç taraflara tamamlattırılacaktır.

 

Davanın özelliği her iki tarafın da taşınmazın paydaşı olması olduğundan, tüm bu masraflar da paydaşlar arasında payları oranında taksim edilir. Böylelikle davanın masraf yüküne katlanmayan paydaş olmayacaktır.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Ne Kadar Sürer?

 

Bu bilginin kesin olarak söylenmesi veya dava öncesinde öngörülmesi mümkün değildir. Davanın taraflarının sayısının çokluğuna, taşınmazın hem fiili hem de hukuki durumuna, mahkemenin yoğunluğuna göre değişecektir. Bu yönde tarafınıza verilen taahhütlere inanmamanızı tavsiye ederiz.

 

Borçlumun Paydaşı Olduğu Taşınmaz İçin Ortaklığın Giderilmesi Davası Açabilir miyim?

 

Eğer biri aleyhine kesinleşmiş bir icra takibiniz var ise ve alacağınızı tahsil edemiyor iseniz, borçlunuzun paydaşı olduğu bir taşınmazın bulunduğunu tespit etti iseniz, İcra Mahkemesine başvurarak, Ortaklığın Giderilmesi Davası açmak için Yetki almanız gerekmektedir.

 

Mahkemeden bu yetkiyi aldıktan sonra, adeta bir paydaş gibi bu davayı açıp, sonlandırmanız mümkündür.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davasına Konu Taşınmaz Nasıl Paylaştırılır?

 

Ortaklığın Giderilmesi Davasına Konu Taşınmaz Nasıl Paylaştırılır?

Kanunda iki yöntem belirlenmiştir. Birisi aynen taksim birisi de paraya çevrilerek pay edilmesidir.

Taşınmazın aynen taksimi demek, her bir paydaşa payı oranında taşınmazın bir bölümünün mülkiyetinin verilmesi demektir. Ancak bu durum oldukça zordur. Zira çoğu zaman hem paydaşların pay oranları farklıdır hem de taşınmazın bölünmesi mümkün olmamaktadır.

 

Ancak taraflardan biri aynen taksim talep edebilir. Bu halde de Mahkeme öncelikle taşınmazın aynen taksiminin mümkün olup olmayacağını araştırması gerekmektedir. Mümkün değil ise satılmasına karar verecektir.

 

Bunun dışında taraflar kendi aralarında anlaşarak bir Taksim Sözleşmesi hazırlamışlar ve bu konuda uzlaşmışlar ise Mahkeme bu sözleşmeye uygun olarak karar vermek durumundadır.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Sonucunda Taşınmaz Nasıl Satılır?

 

Mahkeme tarafından dava konusu taşınmazın satılmasına ve parasının payları oranında paydaşlar arasında taksimine karar verilmiş ise, yine mahkeme tarafından satış memurluğu veya icra dairesi görevlendirilir.

 

Yetkili memurluk tarafından, açık arttırma yolu ile taşınmaz satılarak, bedeli paydaşlar arasında bölüştürülür.

 

Ancak eğer tarafların tümü anlaşarak, açık arttırmanın kapalı yapılmasını yani tüm paydaşlar arasında yapılmasını talep ederler ise, mahkeme tarafından bunun kabul edilmesi zorunludur. Eğer taraflardan biri Hazine ise, ihale kesinlikle kapalı yapılamaz.

 

Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmak İçin Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

 

İzale-i şuyu davasının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, dava sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Dava açmak isteyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, davanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi için muhakkaktır. Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir.

 

Başta maddi olarak külfetli görünse de, bu kadar teknik bilgi içeren ve önemli bir davada avukat yardımı almanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.

 

Av. Dicle Arar

  • 1978 yılında arsa alınıyor ve burası 1983 yılında ızale şu davasında satışa cıkıyor fakat yalnıs kısıye teblıgat yapılıyor deger takdırıne ıtıraz edıldıgı ıcın 232 kısıye teblıg edıyor 1994 yılında tekrar satısa cıkıyor yıne yalnıs kısıye teblıgat yapılıyor satıstan bızım haberımız yok 2018 yılına kadar arsanın vergısnı beledıye bızden alıyor ve bız yenı ögrendık bununla ılgılı ne yapmamız gerekıyor aydınlatırsanız sevınırım şimdiden tsk ederım 1994 yılından bu zaman kadar aynı kısı uzerınde her hangı satış görmemiş yalnıs tebligatın zaman asımı olurmu

    • Merhaba Sinan Bey, bahsettiğiniz konu oldukça kapsamlı. Buradan isabetli bir yanıt vermek maalesef mümkün değil. Sitemizdeki telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz. Yahut numaranızı yazarsanız biz sizi arayalım. Böylelikle bir randevu belirleyip, konuyu detaylıca değerlendirip bir yol haritası çıkarabiliriz.

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.