Boşanma Davası Devam Ederken Aile Konutunun Eşlerden Birine Tahsisi gerekebilir. Bu durumda ne yapılmalı, nereye başvurulmalıdır, tahsis kararının kapsamı ve uygulaması nasıldır gibi soruların cevapları önemlidir.
Boşanma Sürecinde Ortak Konutun Akıbeti başlıklı yazımızda bu konudan genel olarak bahsetmiştik. Bu yazımızda ortak konutun akıbetini Boşanma Davası devam ederken hakim tarafından verilen geçici önlemler kapsamında inceleyeceğiz.
Boşanma Davası Devam Ederken Eşler Aynı Evde mi Ayrı Evlerde mi Yaşamak Zorundadırlar?
Boşanma Davasının açılması ile kanun tarafından eşlere ayrı yaşama hakkı verilmiştir. Öncesinde eşlerden birinin evden ayrılması başka hukuki neticeler doğurabilir, hatta Terk Nedeni İle Boşanma Davası gündeme gelebilir.
Burada, boşanma davası açmış olan eşlerden, boşanma davasından önce beraber yaşadıkları evde kimin yaşamaya devam edeceği sorusunu cevaplamaya çalışacağız.
Eğer taraflar Anlaşmalı Boşanma Davası açmışlarsa bu sorun gündeme gelmeyecektir. Zira tarafların bu konuda da zaten anlaşmış oldukları kabul edilir.
Çekişmeli Boşanma Davası ise uzun süren bir süreçtir ve bu süreçte tarafların sosyal ve ekonomik durumlarının düzenlenmesi gerekmektedir.
Hakimin Alacağı Tedbirler
Türk Medeni Kanunu’nun 169. maddesi uyarınca, hakim, boşanma sürecinde korunması gereken taraf adına nafakaya hükmedebileceği gibi, ortak konutun bu eşe tahsisine de karar verebilir. Uygulamada genelde kadın ve çocuklar i̇çin verilen bu karar neticesinde, konutun tahsis edildiği taraf evi kullanmaya devam ederken, diğer tarafın evden ayrılması gerekecektir.
Hatta bu tedbir kapsamında evin kirası, faturaları ve diğer zorunlu giderlerinin evden ayrılan eş tarafından karşılanmasına karar verilebilir.
Hakim bu tedbirleri kendiliğinden de verebileceği gibi, tarafların talebi üzerine de verebilir.
Diğer Taraf Karara Uygun Davranmaz İse?
Bazı durumlarda ortak konutun eşlerden birinin kullanımına tahsis edilmesine ilişkin tedbir niteliğindeki bu ara kararlara karşı taraf uymayabilir.
Bu durumda yapılması gereken, kararı veren mahkemenin bulunduğu yerdeki i̇cra dairesinden tedbir kararının uygulanmasını talep etmek mümkündür.
Bu ihtara rağmen de eğer evden çıkmazsa, diğer tarafı mahkeme kararına aykırı davranmak veya karara uymamak dolayısı ile şikayet etmek, tazyik hapsi ile cezalandırılmasını talep etmek mümkündür.
Bu i̇ş ve işlemler hukuk bilgisi gerektirmekte ve kurumları bu konuda yönlendirecek tecrübe gerektirmektedir. Bu nedenle olumlu sonuçlara ulaşabilmek i̇çin uzman bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.
Sonuç itibari ile Boşanma Davası Devam Ederken Aile Konutunun Eşlerden Birine Tahsisi önemli bir konudur. Boşanma davası devam ederken her aşamada bu talebinizi mahkemeye yönlendirebilirsiniz.
Comments