Araç Değer Kaybı Alacaklarında Tahkim Alternatifi nedir sorusuna verilen en güncel cevapları yazımızda bulabilirsiniz.
Değer Kaybı Ne Demektir?
Araçların karıştığı kazalarda, kusursuz veya tali kusurlu aracın, kaza yüzünden ikinci el araç piyasası rayicinde yaşadığı düşüştür.
Aracınızın yaşadığı bu değer kaybını; kusurlu tarafın Zorunlu Mali Sorumluluk Trafik Sigortasından (ZMSS) talep etmeniz mümkündür.
Aracımın Uğradığı Değer Kaybını Nasıl Tahsil Edebilirim?
Değer kaybının tahsili için yapılacak iki hukuki yol mevcuttur. İlk olarak karşı tarafın zorunlu trafik sigortasına yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. Sigorta şirketi 15 gün içinde ödeme yapmaz ya da eksik ödeme yaparsa, bahsedeceğimiz hukuki yollardan birini tercih etmeniz gerekecektir.
Bunlardan ilki genel mahkemelerde dava açmaktır. Karşı tarafınız sigorta şirketi olacağından bulunduğunuz yerdeki asliye ticaret mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Diğer bir alternatif ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmaktır. Bu yolun daha avantajlı olmasının nedeni, süreçlerin hızlı işlemesi ve çabuk sonuçlanmasıdır. Davaların uzun sürmesi ve daha masraflı olması karşısında Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan başvurular artmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Nasıl Başvurabilirim?
İnternette bu konuda oldukça fazla bilgi bulunmaktadır. Ancak, Sigorta Tahkim Komisyonu prosedürü de hukuki kurallar bütünüdür. Bu nedenle, başvurunuzu yapmadan önce muhakkak bir avukattan destek almanızı öneriyoruz. Zira başvuru ve itiraz dilekçelerinin yazılması, daha sonra tazminat miktarınızın tahsili aşamalarını bir avukatın yapması yararınızadır.
Genel olarak bahsetmek gerekir ise; karşı tarafın Zorunlu Trafik Sigortasına başvurup ret cevabı aldıktan ya da hiç cevap almadıktan ya da eksik ödeme aldıktan sonra, aracınızda oluşan değer kaybı miktarının tespiti için bu işte uzman bir eksperden rapor hazırlamasını istemelisiniz.
Piyasada yaygın bir şekilde bu işi yapan eksperle mevcuttur. Eksper size bir rapor hazırlayarak aracınızın, yaşadığınız kaza nedeni ile ikinci el araç piyasasındaki düşüşünün parasal karşılığını yani değer kaybını tespit edecektir.
Bu raporu, sigorta başvurunuzu, ret cevaplarını, başvuru harcının yatırıldığını gösteren dekont ve başvuru dilekçesi ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na göndermeniz gerekmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru Dilekçesini Nasıl Hazırlarım?
Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yaparken doldurmanız gereken form, eklemeniz gereken evrakın tam listesi, yatırmanız gereken başvuru harç miktarı ve hangi bankalara yatırılacağı gibi bilgiler komisyonun internet sitesinde mevcuttur.
Başvurunuzun kabul edilmesi için aranan tüm şartları eksiksiz bir biçimde yerine getirmiş olmanız gerekmektedir. Dolduracağınız başvuru formunun ekine ayrıca taleplerinizi belirten bir başvuru dilekçesi ekleyebilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken oldukça fazla unsur vardır. Bu nedenle avukat hizmeti almadan başvuru yaparsanız hak kaybı yaşamanız mümkündür. Çünkü komisyon eksik olan ve koşullara uygun olmayan başvuruları reddetmektedir. Eğer başvurunuz reddedilirse, başvuru ücretinizin sadece bir kısmını geri alabileceğiniz gibi tekrar başvuru şansınızı da kaybetmiş olacaksınız. Önemle bir avukattan destek almanızı tavsiye etmemizin sebeplerinden birisi de budur.
Başvuru Harçları Ne Kadardır? Bu Masraflarımı Geri Alabilir Miyim?
Başvuru harçları, komisyonun sitesinde her yıl yayınlanmaktadır. Sigorta eksperinin tespit ettiği miktarda ya da daha düşük bir miktarda (daha sonra arttırmak kaydı ile) belirlediğiniz talebe karşılık gelen harç miktarını yatırmalısınız.
Tahkim sürecinde ödemek zorunda olduğunuz tüm giderleri, buna; aldığınız ekspertiz raporunun ücreti de dahil olmak üzere karşı taraftan almanız mümkündür. Eğer talebiniz tam olarak kabul edildi ise, masraflarınızın tümünü, eğer kısmen kabul edildi ise kabul ve ret oranına göre alabilirsiniz. Başvurunuz tümüyle reddedilirse, masraflarınızı geri almanız mümkün olamayacaktır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararına İtiraz Etmek Mümkün Müdür?
Evet bu kararlara karşı, yine komisyon bünyesindeki hakem heyetleri nezdinde itiraz etmek mümkündür. Bunun için de itiraz süresini kaçırmamanız ve yine komisyonun sitesinde belirtilen, itiraz edeceğiniz rakama karşılık gelen harcı yatırmanız gerekmektedir.
Komisyon Kararına Rağmen Sigorta Paramı Ödemezse?
Komisyon kararları, mahkemelerin verdiği kararlar gibi hüküm doğurur. Yani kararı doğrudan, ilamsız icra yoluyla takibe koyabilir, bu yolla tahsil edebilirsiniz.
(Nasıl ilamlı icra yapılacağına ilişkin yazımız için tıklayın…)
Hem Komisyona Hem de Mahkemeye Başvurmam Mümkün mü?
Böyle bir şansınız yoktur. Bu yollardan herhangi birine başvurduktan sonra diğerine de başvurursanız, başvurunuz reddedilecektir.
Comments