" /> Topraktan Ev Almak (Haricen Satım)
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım)

 

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım) ile ilgili hukuken gerekli bilgileri bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

 

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım) Ne Demektir?

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım)

 

Topraktan ev almak, henüz proje halinde, inşaatına başlanmamış veya inşaatı tamamlanmamış konut projelerinden bağımsız bölüm (ev/daire/kont) satın almaktır.

 

 

 

Topraktan Ev Almanın Dezavantajları Nelerdir?

 

Topraktan ev almanın, hazır bir ev almaktan daha ucuz olacağı kesindir ancak riskleri de çok fazladır. Projenin zamanında tamamlanmaması, hiç tamamlanamaması, eksik tamamlanması gibi veyahut bağımsız bölümlerin tapularının verilmemesi, aynı dairenin birden fazla kişiye satılması, sözleşmelerin noterde yapılmaması gibi ilk anda akla gelen çok büyük dezavantajları vardır.

 

Müteahhit Aldığım Evin Tapusunu Devretmezse Ne Yapmalıyım?

 

Bu dezavantajlardan biri olan, dairenin tapusunun devredilmemesi halinde yapılacaklar bu yazımızın konudur. Diğerleri de ayrı yazılarımızda detaylı olarak incelenecektir.

 

Topraktan ev almanın risklerini önlemenin ilk yolu satış vaadi veya satış sözleşmesini resmi şekilde yani noterde yapmaktır. Ancak günümüzde, bunun masraflı olması ve haricen bir emek gerektirmesi dolayısı ile, ahbaplık ilişkisi kurma, güven tesis etme gibi yollarla, adi yazılı yapılmaktadır.

 

Bireyler ev sahibi olma konusunda istekli ve tecrübesiz olduklarından müteahhitler tarafından tabiri caiz ise kandırılmaları sık olmaktadır.

 

Eğer topraktan bir ev aldıysanız, müteahhit ile bir sözleşme imzaladıysanız (noter tasdikli olmayan) ev tamamlandığında müteahhit evin tapusunu size devretmekten kaçınıyor ise muhakkak bir avukata danışınız.

 

Her olayın kendisine has koşulları ve bu koşullara has izlenecek hukuki prosedürler vardır. Ancak biz yazımızda en sık rastlanan Haricen Satım Davası ile ilgili genel olarak bilgiler vereceğiz.

 

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım) Davası Nedir?

 

Topraktan bir ev aldınız, müteahhit ile bir sözleşme imzaladınız (noter tasdikli olmayan) ancak ev tamamlandığında müteahhit evin tapusunu size devretmekten kaçınıyor ise, başvuracağınız hukuki yollardan birisi de Haricen Satım Davası’dır.

 

Haricen Satım Davasına konu olan olaylar genellikle, bir müteahhidin kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapması ile başlar. Toprak sahipleri ile bu sözleşmeyi yaptıktan sonra, inşaata finans sağlamak için, yapılacak evleri topraktan satmaya başlar. Bunun içinde şekil şartlarına uymadan bir sözleşme imzalanır. Sözleşmenin alıcı tarafı, iyi niyetli olarak, evin sahibi olduğu kabulü ile inşaatı takip etmeye, hatta tamamlandığında içini isteğine göre tadil etmeye başlar. Konu ne zamanki tapunun kendisine devredilmesini talep etmeye gelir, o noktada işin şekli değişmeye başlar. Ya basiretli bir müteahhittir tapuda devir işlemini yapar ya da basiretsiz bir müteahhittir sözleşmenin geçersiz olduğunu ileri sürerek kötü niyetli olarak tescilden kaçınır.

 

Topraktan Ev Almak (Haricen Satım) Davası Açma Koşulları Nelerdir?

 

Bu davayı açabilmek için yukarıda bahsettiğimiz şekilde, adi yazılı bir sözleşme ile inşaat halindeki bir evi satın almış olmanız ancak evin tapusunun üzerinize geçirilmemiş olması, sizin ev ile ilgili aranızdaki sözleşme gereği herhangi bir bakiye borcunuzun kalmamış olması gerekmektedir.

Tarafınıza ait olduğunu düşündüğünüz evin tapu bilgilerini kullanarak dava sırasında kimin adına kayıtlı olduğunu tespit etmeniz, bu kişiye ve müteahhide karşı dava açmanız gerekmektedir

 

 Topraktan Ev Almak (Haricen Satım) Davası İle Neler Talep Edebilirim?

 

İçinde bulunduğunuz durumun değerlendirilmesinin mutlaka bir avukat tarafından yapılması gerektiğini önemle tekrar vurgulamak isteriz. Genel olarak belirtmek gerekir ise; bu dava ile öncelikle evin tapusunun adınıza tescil edilmesini talep edebilirsiniz. Eğer bu talebiniz kabul edilmez ise de, ev için ödediğiniz miktarın ve hatta evde yaptı iseniz tadilatların bedellerinin tarafınıza geri ödenmesini talep etmeyi unutmayınız.

 

Burada önemli olan, ev için ödediğiniz paranın alım gücü ile dava açtığınız dönemde paranın alım gücüne göre güncellenmesini talep etmenizdir.

 

Haricen Satım Davası Açmak İçin Ne Kadar Masraf Gerekmektedir?

 

Bu masraf miktarının, dava açacağınız taşınmazın (evin) bedelini bilmeden belirtmek mümkün değildir. Ev için ödediğiniz değer üzerinden davanızın harcı hesaplanacak, dava sonunda evin gerçek değeri tespit edildiğinde, aradaki fark üzerinden tekrar harç yatırılacaktır. Harç dışında, keşif, bilirkişi ücreti ve tanıklar için de gider avansı ödemeniz gerekmektedir. Örnek olarak belirtmek gerekir ise; 2017 yılı için, 150.000TL civarında bir ev için, 3.500-4000TL masraf gerekecektir.

 

Ben Dava Açtığım Sırada Evi Başkasına Satabilirler mi?

 

Bu risk maalesef vardır. Siz ne kadar haklı olsanız da, sizin davanızdan haberi olmayan iyi niyetli üçüncü bir kişi evi alırsa onun mülkiyeti korunacaktır. Bu riskin kesin olarak önüne geçmek için, dava açarken mahkemeden muhakkak evin üstüne tedbir konulmasını talep etmenizi öneririz. Dava değerinizin %15 ile %20’si oranında bir teminat yatırmanızı isteyerek Mahkeme tapuya tedbir konmasına karar verecektir.

 

Haricen Satım Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Bu davanın, taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesinde açılması gerekmektedir.

 

Haricen Satım Davası Açarken Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

 

Haricen satım davasının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, dava sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Dava açmak isteyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, davanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi için muhakkaktır. Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir.

 

Başta maddi olarak külfetli görünse de, bu kadar teknik bilgi içeren ve önemli bir davada avukat yardımı almanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.

 

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.