Tanıma Tenfiz Davası Nedir?
Tanıma Tenfiz Davası yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli ve i̇cra edilebilir olması için açılan davanın adıdır.
Yabancı mahkemedeki dava; Anlaşmalı Boşanma Davası da olsa Çekişmeli Boşanma Davası da olsa Türkiye’de Tanıma ve Tenfiz yapılması prosedürü aynı olacaktır.
Ancak Tanıma ve Tenfiz kelimeleri ayrı ayrı işlemleri ifade eder. Şöyle ki;
Sadece Tanıma Davası Açılabilir mi?
Evet açılabilir. Ancak hangi davanın açılacağını muhakkak uzman bir avukat karar vermelidir. Aksi halde hak kaybı yaşamanız olasıdır.
Genel olarak ifade etmek gerekir ise, tanıma davası yabancı mahkeme kararının sadece boşanmaya ilişkin hükmünün Türkiye’de geçerli olması için açılır. Açılan bu tanıma davası sonucunda da, tarafların boşandığı Türk Mahkemeleri tarafından da kabul edilmiş olur ve tarafların nüfus kayıtlarına işlenir.
Aksi halde, taraflar yabancı ülkede boşanmış olsa bile, Türkiye’deki kayıtlarda hala evli olarak görülür. Yabancı ülkede boşanmak doğrudan Türkiye’de de sonuç ifade etmez.
Sadece Tenfiz Davası Açılabilir mi?
Evet sadece Tenfiz Davası da açılabilir. Bu davayı açarken kararın tanınmasını da talep etmelisiniz. Çünkü tenfiz demek, yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararında bulunan, nafaka, tazminat, velayet, çocukla kişisel ilişki gibi kararların Türkiye’de i̇cra edilebilmesi demektir.
Bu hükümlerin Türkiye’de i̇cra edilebilmesi, yani i̇cra takibi açılabilmesi için Türk Mahkemeleri tarafından tenfiz kararı verilmelidir.
Tanıma Tenfiz Davası Khk İle Kaldırıldı mı?
29.04.2017 tarihinde yayınlanan 690 sayılı KHK ile “yabancı ülke mahkemeleri ve idari makamlarınca verilen boşanma kararlarının nüfus kütüğüne tescili”ne ilişkin bir madde Nüfus Hizmetleri Kanunu’na eklenmiştir. Ancak henüz bu maddenin nasıl uygulanacağına ilişkin yönetmelik hazırlanmamıştır.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
Tanıma Tenfiz Davası Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?
Her konunun kendine özel şartları vardır ve dava açılırken tüm bunlara özellikle dikkat edilmelidir. Hukuk eğitimi almamış birinin bu konuda yeterli bilgiye sahip olmasının mümkün olamayacağını belirtmek isteriz. Bu nedenle bu davayı açmadan önce muhakkak bir avukattan hizmet alınız. İnternet ortamında bulacağınız dilekçe örnekleri ihtiyacınızı karşılamayacağı gibi hak kaybına uğramanıza da neden olur.
Genel olarak ifade etmek gerekirse dilekçenizde tarafların açık kimlik bilgileri ve adresleri ile, kararın hangi yabancı mahkemeye ait olduğu, tanıma mı tenfiz mi istendiği açıkça belirtilmelidir.
Bir diğer çok önemli husus ise, dilekçenize eklemeniz gereken evraktır. Bunların başında, yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş ve apostile şerhi yapılmış aslı ve kararın noter onaylı Türkçe tercümesi gelir. Bunları edinmeden dava açarsanız davanız reddedilir.
Tanıma Tenfiz Davasında Tebligat Nasıl Yapılır?
Açacağınız tanıma tenfiz davasında karşı taraf Türkiye’de ikamet ediyor ise, Türkiye’deki adresine, ancak yabancı ülkede ikamet ediyor ise, yabancı ülkedeki adresine tebligat yapılacaktır. Bu nedenle yabancı ülkedeki adresini ayrıntılı olarak bilmeniz gerekmektedir.
Mahkeme tarafından yurt dışı tebligat kuralları takip edilerek tebligat yapılacaktır.
Tanıma Tenfiz Davası Yetkili Mahkeme Hangisidir?
Eğer taraflar Türkiye’de ikamet etmeye başlamışlar ise, birinin ikametgahındaki Aile Mahkemesinde, eğer hala yabancı ülkede ikamet ediyorlarsa da Ankara, İstanbul, İzmir Aile Mahkemelerinde dava açılabilir.
Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?
Bu süreyi önceden belirleyebilmek mümkün değildir. Bu süre kararın kapsamına, tarafların ulaşılabilir olup olmamasına, mahkemenin yoğunluğuna göre değişecektir.
Comments