Kira İlişkilerinde Mal Sahibinin Değişmesi Durumunda Depozitonun İadesi nasıl olmalıdır konusundaki güncel bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Kira İlişkisinde Depozito Nedir? Neden Verilir?
Uygulamada artık yerleşmiş olan bir uygulamadır, kira ilişkisi kurulurken kiracıdan depozito alınması. Depozito bir nevi güvence parası olarak düşünülebilir. Kiracının kira ödemeden evden taşınması, eve zarar vermesi veya faturaları ödememesi gibi durumlar karşısında mal sahibinin korunması amaçlanmıştır.
Depozito Verilmek Zorunda Mıdır?
Bu yönde emredici bir yasa olmasa da bugüne kadar aksi uygulama da olmamıştır. Malını üçüncü bir kişiye kiraya veren birinin herhangi bir zarara karşı teminat istemesi hukuken doğrudur.
Depozito Nasıl Verilir?
Verdiğiniz depozito bedelinin muhakkak sözleşmenizde yazmasına dikkat edin. Daha sonra iade istediğinizde ancak bu şekilde hakkınızı ispat edebilirsiniz. Sözleşmede yazmasa da, ayrı bir para makbuzu da, açıklamasında kira sözleşmesine atıf yaparak ve depozito olarak alındığı belirtilerek verilebilir.
Depozito Ne Kadar Olmalıdır?
Depozito miktarı uygulamada değişiklik gösterebilir. Üst sınır, 3 kira bedeli olmakla beraber, yerel adete, kiralanın durumuna veya tarafların anlaşmasına göre değişebilir. Ev kiralamalarında genellikle bir kira bedelidir.
Mal Sahibi Değişirse, Yeni Mal Sahibine de Depozito Vermek Zorunda mıyım?
Siz kiracı iken, kira konusu taşınmaz bir başka kişiye satılır ise, kiralananın tahliye edilmesine ilişkin kurallar ve uygulamada yaşanan sorunlar bir başka yazımızın konusudur. Bu yazımızda sadece, önceki mal sahibine verilmiş olan depozitonun akıbeti ve iadesi ile ilgilidir.
Kiracısı olduğunuz taşınmaz başka bir kişiye satılır ise, sizi iki olanak bekler. Birincisi, yeni mal sahibiniz tahliye etmenizi ister (tahliye şartları oluştu ise) ya da kira sözleşmeniz yeni malikle devam eder. Bu noktada kanunda, önceki mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sona ereceğini, yeni malik ile yapılanın ayrı bir sözleşme olacağı belirtilir. Bu nedenle de önceki malik ile yapılan kira sözleşmesinin tasfiyesi gerekmektedir.
Sözleşmenin tasfiyesi; her iki tarafın da iade ile yükümlü olduğu edimleri yerine getirmesidir. Bu halde, önceki malikin almış olduğu depozitoyu iade etmesi gerekir.
Eğer alım-satım dolayısı ile kiracı taşınmazdan çıkacak ise, depozitosunun eski malik tarafından iade edilmesi gerekir.
Eğer kiracı ile yeni malik arasında sözleşme devam edecek ise, yeni malikin kural olarak kira sözleşmesinin tarafı olurken, depozitoyu da önceki malikten aldığı kabul edilir. Bu nedenle, önceki malik, taşınmaz satıldığında, uhdesinde bulunan depozitoyu ya kiracıya iade eder, ya da yeni malike vermiş sayılır.
Comments