" /> Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır? Bu konuda merak ettiklerinize ilişkin en güncel bilgiler bu yazımızda.

Hesap İşletim Ücreti Nedir?

 

Bankaların mevduat sahibi müşterilerinden kağıt, kırtasiye ya da işlem giderleri gibi masraflar için 6 aylık, 3 aylık , yıllık gibi periyotlarda kesilen ücrettir.

 

Bu ücretler, müşteriye habe dahi verilmeden, onay almadan otomatik olarak hesap bakiyesinden düşülerek tahsil edilmektedir. Genel de hiç de cüzi olmayan bu rakamlar, müşterileri mağdur etmektedir.

 

Bankaların hesap işletim ücreti almasının önünü açan 2014 yılında yürürlüğe giren yönetmelik Danıştay tarafından iptal edilmiştir.

 

Bu iptal kararından sonra, bankalar artık hesap işletim ücreti kesemeyecekleri gibi, daha önce kendisinden hesap işletim ücreti tahsil edilmiş müşteriler de bu ücretlerin iadesini talep edebileceklerdir.

 

Hesap İşletim Ücreti Geri Alınabilir mi?

 

Hesap İşletim Ücreti

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere evet artık geri alınabilir. Aşağıda açıklayacağımız şartlar dahilinde gerekli başvuruları yapmanız halinde, sizden haksız olarak kesilen hesap işletim ücretlerini geri alabilirsiniz.

 

Bir çok kişi bu rakamların az olması veya uğraşmaya değmeyeceğini düşünmesi veya vakit ayırmaması gerekçesi ile kendilerinden haksız olarak kesilen bu masrafları geri istememektedirler.

 

Oysa ki, o an düşük bir rakam olarak gelse de her sene düzenli bir şekilde alındığı ve her müşteriden alındığı düşünüldüğünde bankalar lehine oldukça kazançlı ama haksız bir gelir kaynağıdır.

 

Hesap İşletim Ücreti Nasıl Geri Alınır?

 

Hesap işletim ücreti  iadesi işlemlerine başlayabilmek için öncelikle ilgili bankaya başvurmanız ve hesap işletim ücretinin kesildiğini gösteren hesap ekstrelerini almanız gerekmektedir.

 

Bu ekstreleri aldıktan sonra ilgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben yazacağınız dilekçeyi (bu dilekçede hesap işletim ücreti kesilmesi işlemine itiraz ettiğinizi, fazla kesilen bu paranın size iadesini talep etmelisiniz) iadeli taahhütlü posta yolu ile göndermelisiniz.

 

Bankadan olumsuz cevap gelirse veya 1 ay içinde herhangi bir cevap gelmez ve iade işlemi de yapılmaz ise bu sefer hukuki prosedürü başlatma hakkınız doğacaktır.

 

Hesap İşletim Ücreti İadesi Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır?

 

Bunun için internet ortamında bulacağınız örnekler durumunuza uygun olmayabilir bu sebeple sizi hataya sürükler, maddi kayba uğramanıza neden olur. Ayrıca internet ortamında bu konuyu istismar eden kişilere de rastlama riskiniz vardır.

 

Dediğimiz gibi sizin kendi durumunuza uygun yazılmış dilekçenizi ikametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak işletim ücreti kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu kesintinin bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.

 

Dilekçenize, iadesini talep ettiğiniz hesap işletim ücretlerinin kesildiğini gösteren hesap dökümünü de eklemeyi unutmayınız.

 

İadesini talep edeceğiniz miktar düşük de olsa yüksek de olsa muhakkak bir avukattan hizmet almanızı ve iade alabileceğiniz rakamı talep etmenizi tavsiye ederiz.

 

Lütfen bu konulardaki uyarıları dikkate alın, tanımadığınız, sizden masraf talep etmeden paranızı tahsil edeceğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz.

 

Hesap İşletim Ücreti İadesi Zamanaşımı Nedir?

 

Tarafınızdan haksız olarak tahsil edilen hesap işletim ücretlerinin tarafınıza iade edilmesi talebinizi geriye dönük 10 yılı kapsar şekilde talep edebilirsiniz. Ancak yine bunların hesabınızdan kesildiğini gösteren dekontları bankanızdan edinmelisiniz.

 

Tüketici Hakem Heyeti Kararı Sonrası Nasıl Olur?

 

Tüketici Hakem Heyeti ya talebinizi reddeder ya da kabul eder. Reddederse Tüketici Mahkemelerinde dava açma hakkınız doğar. Kabul ederse, karar size ve bankaya tebliğ edilir ve banka itiraz etmez ise kesinleşir.

 

Ancak buna rağmen tarafınıza yapılmış bir iade yok ise, banka aleyhine ilamlı icra takibi başlatabilirsiniz. Nasıl ilamlı icra yapacağınız ile ilgili bilgileri konu ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.