" /> Kredi Dosya Masrafını Geri Alma
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma

 

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma ihtimalinin mümkün olup olmadığı bankalardan kredi çeken herkesin merak ettiği bir konudur. Uygulada sık sık değişen bu işlemler için en güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Kredi Dosya Masrafı Nedir?

 

Bankalar tarafından kredi verilirken kesilen ve karşılığında hiç bir hizmet verilmeyen masraflardır.

 

Dosya masrafı, kredi dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi kullandırım ücreti, kredi dosya ücreti gibi isimler altında bankalar müşterilerinden haksız kesintiler yapmaktadır.

 

Karşılığında herhangi bir hizmet vermeden yapılan bu kesintiler, adı ne olursa olsun, haksız ve hukuka aykırıdır.

 

Kredi Dosya Masrafı Geri Alınır mı?

 

Evet geri alınabilir. Aşağıda açıklayacağımız şartlar dahilinde gerekli başvuruları yapmanız halinde, sizden haksız olarak kesilen masrafları geri alabilirsiniz.

 

Bir çok kişi bu rakamların az olması veya uğraşmaya değmeyeceğini düşünmesi veya vakit ayıramaması talebi ile kendilerinden haksız olarak kesilen bu masrafları geri istememektedirler.

 

Oysa ki, o an düşük bir rakam olarak gelse de her sene düzenli bir şekilde alındığı ve her müşteriden alındığı düşünüldüğünde bankalar lehine oldukça kazançlı ama haksız bir gelir kaynağıdır.

 

Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

 

Kredi dosya masrafı iadesi işlemlerine başlayabilmek için öncelikle ilgili bankaya başvurmanız gerekmektedir. İlgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben yazacağınız dilekçeyi (bu dilekçede masraf kesilmesi işlemine itiraz ettiğinizi, fazla kesilen bu paranın size iadesini talep etmelisiniz) iadeli taahhütlü posta yolu ile göndermelisiniz.

 

Bankadan olumsuz cevap gelirse veya 1 ay içinde herhangi bir cevap gelmez ve iade işlemi de yapılmaz ise bu sefer hukuki prosedürü başlatma hakkınız doğacaktır.

 

İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak masraf kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu kesintinin bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.

 

Dilekçenize, iadesini talep ettiğiniz dosya masraflarını gösteren kredi sözleşmesi ve dekontunuzu eklemeyi unutmayınız.

 

Her Kredi İçin ve Her Masraf İçin Aynı Kurallar mı Geçerlidir?

 

  • Hayır değildir. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririz. Öncelikle BİREYSEL kredilerden kesilen bu kesintilerin iadesinin talep edilebileceğini hatırlatmak isteriz. Eğer TİCARİ kredi aldıysanız iade alma hakkınız yoktur.

 

  • İadesini isteyeceğiniz kesintinin kapsamını dikkatli bir şekilde incelemesiniz. Zira karşılığında bankadan bir hizmet aldı iseniz, o kesinti tarafınıza iade edilmeyecektir. Örneğin konut kredilerindeki “Ekspertiz Ücreti” iade edilmeyecektir.

 

  • Birden fazla krediniz var ise, her kredi için ayrı ayrı başvuru yapmanız gerekmektedir.

 

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Zamanaşımı Nedir?

 

Tarafınızdan haksız olarak tahsil edilen kredi dosya masraflarınızın tarafınıza iade edilmesi talebinizi geriye dönük 10 yılı kapsar şekilde talep edebilirsiniz. Ancak yine bunların hesabınızdan kesildiğini gösteren dekont ve ilgili sözleşmeyi bankanızdan edinmelisiniz.

 

Kredi Dosya Masrafı İadesi İçin Nereye Başvurmam Gerekir?

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma

Banka tarafından iade talebiniz olumlu cevaplanmadığında, yukarıda da bahsettiğimiz üzere ikametgahınızda bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurma hakkınız doğmaktadır.

 

İadesini talep ettiğiniz rakam ödemlidir. Şöyle ki;

 

  • 4.570 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olan illerde 4.570 TL ile 6.860 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6.860 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir.
  • Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4.570 TL ile 6.860 TL arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti görevlidir
  • 6.860 TL üzerindeki tüketici uyuşmazlıklarının tamamında Tüketici Mahkemesi görevlidir.

 

Bu parasal sınırlar 2018 yılı için geçerlidir. Daha sonraki yıllarda yapacağınız başvurular için güncel sınırın ne olduğunu kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Dilekçesi Nasıl Yazılır?

 

Bunun için internet ortamında bulacağınız örnekler durumunuza uygun olmayabilir bu sebeple sizi hataya sürükler, maddi kayba uğramanıza neden olur.

 

Bu nedenle, düşük veya yüksek miktarlı da olsa muhakkak bir avukattan hizmet almanızı ve iade alabileceğiniz rakamı talep etmenizi tavsiye ederiz.

 

Genel olarak bahsetmek gerekir ise de dilekçenizde; banka ile hangi sözleşmeyi imzaladığınıza, sizden ne kadar haksız kesinti yapıldığına, bankaya ne zaman başvuru yaptığınıza, bankadan ne zaman ret cevabı aldığınıza ilişkin bilgilere detaylı olarak yer vermeniz gerekecektir.

 

Tüketici Hakem Heyeti Kararı Sonrası Nasıl Olur?

 

Tüketici Hakem Heyeti ya talebinizi reddeder ya da kabul eder. Reddederse Tüketici Mahkemelerinde dava açma hakkınız doğar. Kabul ederse, karar size ve bankaya tebliğ edilir ve banka itiraz etmez ise kesinleşir.

 

Ancak buna rağmen tarafınıza yapılmış bir iade yok ise, banka aleyhine ilamlı icra takibi başlatabilirsiniz. Nasıl ilamlı icra yapacağınız ile ilgili bilgileri konu ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

 

  • Aynı bankadan birden fazla kredi kullandı iseniz veya aynı banka tarafından verilen kredi kartınızdan da haksız olarak aidat kesildi ise ayrı ayrı başvuru yapmanız gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Kredi kartı aidatının nasıl iade alınacağı ile ilgili yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

Av. Dicle Arar

  • Ertuğrul Bulduk

    Merhabalar Dicle hanım;
    Bu dosya geri alım ücretini kaç tarihinden itibaren çekilen krediler için geçerlidir. Örneğin 10 yıl önce çekilmiş kredinin dosya masraflarını geri alabilir miyiz?

    • Evet Ertuğrul Bey, tüm detayları bilmediğim için genel bir cevap vermekle yetineceğim. Bu şekildeki alacaklar 10 yıllık zamanaşımına tabiidir.

  • Merhaba Dicle hanım,
    Kredi tahsis ücreti sadece binde 5’in üzerindeyse alınabilir diye belirten kaynaklar var internette. Kredi tahsis ücreti binde 5 olarak kesildiyse, yine de geri alınabilinir mi?

    Teşekkürler

  • Şahabettin HAZAR

    Merhaba Dicle Hanım,
    kredimi erken ödediğinde dosya masrafını ve hayat sigortasını geri alabilir miyim.
    Teşekkürler

  • 2 defa teb bankasından kredi çektim biri 2 yıl önce birini hala ödemeye devam ediyorum dosya masrafinim 500 tl ye yakın bir mebla nasıl geri alabilirim

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.