" /> Evlilik Dışı Doğan Çocukların Nüfus İşlemleri
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Evlilik Dışı Doğan Çocukların Nüfus İşlemleri

Yabancı Uyruklu Kadın Türk Babadan Evlilik Dışı Doğan Çocuklarda Soybağı Kurulmasında Dikkat Edilecek Hususlar ve İzlenecek Yöntem

  • Annenin Doğum Sırasındaki Medeni Hali: Bu yazının konusu olan çocuklarla ilgili soybağının kurulması için annenin doğum sırasındaki medeni hali oldukça önemlidir. Anne doğum sırasında baba ile evli ise sorun çıkmayacaktır.

Eğer yabancı uyruklu anne, yurt dışında türk babadan çocuk doğurmuşsa ve bu çocuk için Türkiye’de baba tarafından tanıma yapılacak ise, annenin kendi ülkesinden doğumda medeni halinin ne olduğunu gösteren belgeyi sunması gerekecektir.

Anne başkası ile evli ise, Soybağının Kaldırılması Davası açılarak çocuğun kadının kocası ile kurulmuş olan bağının kaldırılması gerekir. Ki böylelikle çocuğun babası çocuğu tanıma yolu ile nüfusuna alabilir.

  • Evlilik Dışı Doğan Çocuklarda Velayet : Evlilik dışı doğan çocuklarda velayet kural olarak annededir. Anne ve baba daha sonra evlenir ise çocuk doğrudan evlilik içinde doğmuş çocuk gibi kabul edilir.

Eğer çocuğun babası daha sonra tanıma yolu ile çocuğu nüfusuna aldırmışsa velayet yine kural olarak annede kalacaktır. Eğer baba velayeti almak istiyor ise, bunu anne kabul etse dahi Velayet Davası açılması şarttır. Velayet kamu düzenini ilgilendiren bir durum olduğu için velayetin kimde olacağına tarafların kabulünden bağımsız olarak hakim tarafından karar verilir.

  • Bu İşlemler Türkiye’de Nasıl Yapılır?: Türk babanın, yabancı uyruklu kadından olan evlilik dışı çocuğunu Türkiye’de tanıması için nüfus müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Bunun için gereken evrak; çocuğun doğum belgesi ve ilgili kayıtlar, annenin ayrıntılı nüfus kayıtlarıdır. Tüm bunlar, ilgili devletin ilgili kurumları tarafından onaylanmış olması gerekir. Bu belgeler Türkçe’ye tercüme edilip onaylanacaktır. Daha sonra bu belgeler ile babanın ikametgahında bulunan nüfus müdürlüğüne sunulacaktır.

Bu yolla, çocuk tanıma yolu ile babasının nüfusuna kayıt edilecek. Ancak bu tanıma işlemi, babanın velayet hakkının doğurmayacaktır. Anne ve baba evlenmediği sürece, velayet annede kalmaya devam edecektir.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere baba velayet hakkını almak istiyor ise Türkiye’de Velayetin Değiştirilmesi davası açmalıdır. Davada, annenin kabulü davanın sonuçlanmasını hızlandırsa da kesin sonuç doğurmaz.

Bu nedenle teknik ve hukuki bilgi gerektiren bu işlemler için uzman bir avukattan hizmet almayı ihmal etmeyiniz.

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.