" /> Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Bu sorunun cevabı oldukça merak edilmektedir. Şöyle ki

Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Şu an yürürlükte olmayan eski 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesi hala geçerliliğini sürdürmektedir.

Bu maddeye göre; işçi belirli bir prim gün sayısını ve sigortalılık yılını doldurması halinde kendi isteği ile işten ayrılırsa kıdem tazminatı alma hakkı vardır.

Şartları Nelerdir?

1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine bakıldığında; belli bir prim gün sayısını doldurmak, belli bir sigortalılık yılına ulaşmak gerekmektedir. Nedir bu şartlar, bakarsak;

İşçinin ilk sigorta tarihinden bu yana 15 yılının geçmiş olması ve toplam prim gün sayısının en az 3.600 gün olması gerekmektedir.

Fakat burada çok önemli olan nokta, işçinin ilk sigorta girişinin 08/09/1999 tarihi ve öncesi olması şartıdır.  Aksi halde 25 yıldır sigortalı olma ve 4500 gün sigorta primi ödemiş olma şartlarını sağladıklarında emeklilik nedeni ile kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklardır.

Nasıl Alınır?

Yukarıda bahsettiğimiz şartları taşıyan işçi bağlı bulunduğu SGK müdürlüğüne giderek, “kıdem tazminatı alabilir” yazısını alması gerekmektedir. Bu yazıyı aldıktan sonra işçi işverenine başvurup, i̇ş sözleşmesini kendisi sonlandırarak kıdem tazminatını almaya hak kazanabilir.

Nasıl Hesaplanır?

Bu durumdaki bir işçinin kıdem tazminatının hesaplanmasında farklı bir şart yoktur. Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? başlıklı yazımızda hesaplamalar ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Kısaca bahsetmek gerekir ise de; kıdem tazminatı işçinin son ücreti esas alınarak hesaplanır. Buna ek olarak, aranan şartları taşıyan işçi son işyerinde kaç yıl çalıştı ise o kadarlık tazminat alabilecektir. 15 yıllık çalışmadı ise, bunun üzerinden tazminat talep edemez.

İşveren Kıdem Tazminatını Ödemez ise Ne Yapılmalıdır?

Böyle bir durumla karşılaşan işçinin Kıdem Tazminatı Davası açması gerekecektir. İşveren de ödemekle yükümlü olduğu halde bu tazminatı işçiye ödemediği i̇çin, dava sonunda mevduata uygulanan en yüksek faizi ile ödemek zorunda kalacaktır.

Kıdem Tazminatı ile Birlikte İhbar Tazminatı da Alınır mı?

Yargıtay’ın yerleşmiş kararları uyarınca bu durumda işten ayrılan işçinin ihbar tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır.

Emeklilik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Alarak İşten Ayrılan İşçi Başka Bir İşte Çalışabilir mi?

Elbette işçi çalışmaya devam edebilir. Uygulamada genellikle işçi aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedir. Ancak bu mecburi değildir. İşçi başka bir işyerinde de çalışabilir. Yargıtay bu durumu kötü niyet olarak değerlendirmemektedir.

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.