" /> Çifte Vatandaşlık
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Çifte Vatandaşlık

Çifte Vatandaşlık Nedir?

 

Kanunda Çoklu Vatandaşlık olarak tabir edilen, halk arasında Çifte Vatandaşlık olarak bilinen bu durum, bir kişinin farklı nedenlerle Türk vatandaşlığı dışında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanması halinde olur.

 

Çifte vatandaşlığın genel kuralları yoktur. Vatandaş olan ikinci ülkenin bu konudaki kuralları belirleyicidir. Bu nedenle vatandaşı olacağınız ülkenin çifte vatandaşlık hakkındaki uygulamasının ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

 

Çifte Vatandaşlık Veren Ülkeler Hangileridir?

 

Dünyadaki tüm ülkeleri listelemek mümkün değildir. Ancak Türkiye ile yakın ilişki içinde olan, bilinen ülkelerden  bir kaçını saymak gerekir ise; Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek’tir.

 

Çifte Vatandaşlık Almanın Şartları Nelerdir?

 

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere, çifte vatandaşlığın her ülke için geçerli kuralları yoktur. Belki en genel tek şart, vatandaşlık istenen ülkede doğmuş olma durumunu sayabiliriz. Bunula birlikte, anne ve babası yabancı ülkelerde doğmuş ve vatandaşlık hakkını kazanmış kişilerin de çifte vatandaşlık alabilme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

 

Bunun dışındaki şartlar, vatandaşlığına başvuracağınız her ülke tarafından belirlenmiş şartlar olacaktır. Başvuru yapmadan önce bu şartların neler olduğunu dikkatli bir şekilde araştırmalısınız. Kimi ülkeler belli bir süre yaşama, çalışma, uyum sürecine dahil olma gibi şartlar ararken kimi ülkeler kesin olarak ilk vatandaşlıktan vazgeçme şartı ile vatandaşlık vermektedirler.

 

Bu nedenle her ülkenin koşullarının, detaylı, ağır ve kesin olduğunu belirtmek isteriz.

 

Çifte Vatandaşlık Nasıl Alınır?

 

Vatandaşlığı için başvurulacak ülkenin aradığı şartları araştırmış ve bu şartların tümünü taşıdığınızı düşünüyor iseniz, öncelikle istenilen belgelerin tümünü o ülkenin diline tercüme ettirerek notere onaylatmalısınız. Daha sonra hem ikametgahınızdaki nüfus müdürlüğüne başvuru yapacağınıza dair bilgi vermeniz sonra da ilgili ülkenin ilgili makamına başvuru yapmanız gerekecektir.

 

Başvurduğunuz ülke, hakkınızda yapacağı araştırma neticesinde size olumlu veya olumsuz bir cevap verecektir. Cevabın, başvurunuzdan ne kadar sonra geleceğini öngörebilmek pek mümkün değildir. Zira bu inceleme tümüyle yabancı bir ülkede ve o ülkenin bürokrasi koşulları içinde yapılacaktır.

 

Çifte Vatandaşlığın Avantajları Nelerdir?

Vatandaşı olmaya hak kazandığınız ülkenin kendi vatandaşlarına sağladığı tüm haklardan faydalanmak en büyük avantajdır. Bunların başında pasaport, oturma ve çalışma hakları gelmektedir. Bilhassa AB üyesi olan ülkelerden alınan vatandaşlık, vize muafiyeti ve yaşam koşulları açısından çok büyük avantaj sağlayacaktır.

 

Çifte Vatandaşlık Kanunu Var mıdır?

 

Elbette çifte vatandaşlık kurumu sadece diğer ülkenin kurallarına bağlı değildir, Türkiye’de de bu durum kanunla düzenlenmiştir. Adı geçen Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 44. maddesinde;

 

“Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.” denmektedir.

 

Buna göre, başka bir ülkenin vatandaşlığını resmen kazanan kişilerin, bu durumu Türkiye’deki nüfus müdürlüğüne bildirerek, kütüklerine şerh edilmesini talep etmeleri gerekecektir.

 

Çifte Vatandaşlığa Başvurmak İçin Süre Var Mıdır?

 

Hayır böyle bir süre yoktur. Şartları taşıdığınız ve yaşadığınız sürece vatandaşlık için başvuru yapabilirsiniz.

 

Çifte Vatandaşlık Talebim Reddedilebilir mi?

 

Yazımızda bahsettiğimiz gibi, başvuru yaptığınız ülkenin isteği şartları taşımıyor iseniz başvurunuz reddedilebilir.

 

Çifte Vatandaşlık Talebim Reddedilirse Ne Yapabilirim?

 

Başvurunuzun reddedilmişse ve bu ret işleminin hukuka uygun olmadığını düşünüyorsanız elbette dava açma hakkınız vardır. Ancak bu davayı Türkiye veya Uluslararası Mahkemelerde değil, ilgili ülkenin mahkemelerinde açmalısınız.

 

Çifte Vatandaşlık İşlemlerimi Tek Başıma Yapabilir Miyim?

 

Başvurunuzu şahsen yapmanızda ve takip etmenizde bir engel yoktur. Ancak yazımızdan da anlayacağınız üzere çok zor, detaylı ve teknik bir takım işlemler silsilesini tamamlamanız gerekmektedir. Eğer başvuracağınız ülkenin dilini de bilmiyorsanız işler sizin için oldukça zorlanacaktır. Bu nedenle, tüm araştırmayı, başvuruyu ve sonrasında takibi sizin adınıza yapması için uzman bir avukattan hizmet almanızı öneriyoruz. Bu sayede işlemleriniz hızlı ve hatasız sonuçlanabilir.

 

Av. Dicle Arar

  • Cihangir Tösten

    Dicle Hanım,
    Benim büyükbabam ve anneannem bugün Makedonya sınırları içinde yer alan Demirhisar’dan mübadele ile Türkiye’ye göç etmişler. Annem Türkiye dogumlu ve bugün 85 yaşında. Makedonya’dan çifte vatandaşlık alabilir miyiz?
    Şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım.

  • Merhaba Dicle Hanım. Benim dedem Sırbistan sancak bölgesi novi pazar doğumlu ve Boşnak. Babam dedem vefat ettiği için onun yerine başvurmayı düşünüyor. Hangi ülkenin konsolosluğuna başvurmamız gerekiyor ve hangi belgeler gerekli ?
    Teşekkürler

  • Benim dedem ve babaannem Üsküp Makedonya doğumlu.Makedonya çifte vatandaşı olma şansım nedir?

  • Merhabalar Dicle Hanım,
    Benim Büyükbabam ve Babaannem Makadonyanın Köprülü de doğmuslar . Mübadele ile Türkiye ye Güç etmisler. Cifte vatandıslık hakkı doğuyormu. Ne gibi islemler yapılmalıdır.Simdiden tesekkür ederim iyi günler dilerim

  • Merhaba,babaannemin annesi Bosna-Hersek doğumlu hala orada yaşayan ve görüştüğüm akrabalarım var çifte vatandaşlık alabilir miyim?

  • Merhaba e devlet soy ağacı sisteminden büyükbabamın makedonya doğumlu olduğunu öğrendik.kendisi şuan hayatta değil çocuğu olarak babam Makedonya çifte vatandaşlığına başvurabilir mi ? Şimdiden teşekkür ederiz :)

  • Dedem romanya balçık 1915 doğumlu ve 2000 yılında vefat etti. Torunu olarak benim vatandaşlık hakkım var mı ? Siz bu konuda yardımcı oluyormusunız

  • Ozlem Yucesoy

    Dicle Hanım eşim yunanistan doğumlu anne babasi yunanistan doğumlu ve oradayken yunan vatandasiymisar. Şu an da Yunanistan da ki tüm akrabaları Yunan vatandaşı. Eşim ve ailesi 1978 de türkiye ye geliyorlar ve burada türk vatandaşı oluyorlar.Şimdi eşim Cifte vatandaslik için müracaat yapabilir mi.Fakat ellerinde oradayken Yunan vatandaşı olduklarına dair herhangi bir belge yok nasıl bir süreç izlememiz gerekir.

  • Merhaba benim dedem babanem ve babamin k dogum yeri makedona istip savas zamani buraya gelmisler babam 14 yil.once vefat etti oranin vatandasligini alabilirmiyim birde topraklarimiz varmis orda nasil arastirabilirim

  • mehmet ali yavuzbaş

    merhabalar dicle hn.annem 1948 makedonya radoviş doğumlu.beş yaşına kadar orada yaşamış ve 5 yasında türkiyeye gelmiş.çifte vatandaşlık alma hakkı varmıdır ve neler yapmamız hakkında bize dönüş yaparsanız sevinirim.saygılarımla.teşekkürler.

  • Selam … annem 1929 Bulgaristan / Kırcaali doğumlu ilk mübadil göçmenlerinden , vefat ettmiş durumda. Ben oğlu olarak İzmir doğumluyum, vatandaşlık alabilirmiyim

  • merhababa

    babannem ermeni asıllı bununla ilgili ermenistan vatandaşlığı alabilrimiyim. b konuda yardımcı olursanız sevinirim

    saygılar

  • Merhaba makedonya ve yunanistandan vatandaşlık hakkım oldugundan bu hakkımı kullanmak için görüşmek istiyorum.
    İyi bayramlar

  • merhabalar . dedemin babası ARNAVUTLUKTAN göçmenler..acaba bende çifte vatandaşlık alabilirmiyim, bu konuda sizden hukuki yardım alabilirmiyim ?

  • Gökhan Leventoğlu

    Merhaba , annemin tarafı boşnak. E devletten baktığımızdaçıkan ilk kayıt Senice(sırbistan) , diğer 2.kayıt Taşlıca (montenegro) , 3.kayıt Akova ( montenegro) .Annem hayatta vatandaşlık alabilirmiyiz? Elimizde hiç bir evrak yok.

  • Merhabalar, e devlet sorgulama sisteminden dedemin yunanistan drama doğumlu olduğunu öğrendik. Bu durumda Çifte vatandaşlık için hukuki olarak başvuru yapma hakkımız var mı ?

  • Merhaba, anneannem Makedonya Üsküp dogumlu ve su an hayatta degil. Bu durumda Cifte vatandaslik alabilmem mumkun mu? Mumkunse neler yapmak gerekir? Tesekkurler

  • Merhabalar, annemin makedon pasaportu bar, benimde alma şansım varmıdır? Teşekkürler şimdiden.

  • Dicle Hanım

    Anne tarafından dede ve ananenim anne ve babaları Selanik ve Arnavutluk doğumlu savaş zamanında Türkiye’ye göç etmişler. Soyağacından baktığımda bunlar çıkıyor. çifte vatandaşlık ile ilgili başvuru yapabiliyor muyuz ? Eğer böyle bir durum varsa detayları öğrenebilmek için randevu alabilir miyiz ofisinizden?

    iyi günler dilerim

  • Merhabalar.
    Benim kızım ABD ve TC vatandaşı. Üniversiteye yabancı öğrenci olarak girdi. AMA TC VATANDAŞI OLDUĞUNDAN YABANCI ÖĞRENCİLER GİBİ ÜNİVERSİTE HARCI ÖDEMEDİ. ŞİMDİ TUS SINAVINA GİRDİ VE TERCİHLERİNİ YİNE YABANCİ KONTEJYANINDAN YAPTI.
    BENİM MERAK ETTİĞİM UZMANLIĞA BAŞLADIĞINDA YABANCI UZMAN ÜCRETİMİ YOKSA TC VATANDAŞI OLARAK MI ÜCRET ALACAK. ACABA.
    YARDIMCI OLURSANIZ MEMNUN OLURUM. ÇOK TEŞEKKÜRLER…

    • Av. Dicle Arar

      Merhaba Dursun Bey, konu ile ilgili mevzuat taraması ve emsal karar incelemesi yapılması gerekir. Bunun için tarafımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Detayları görüşme için bizleri arayabilirsiniz.

    • Merhaba ben de çifte vatandaşım ama birisi tc vatandaşı olduğu için yabancı kontenjandan yararlanılamaz diye biliyorum. Siz bu durumla ilgili ne yaptınız? Kızınız faydalanabildi mi? Maaş konusunda benim bildiğim yabanci ogrenci statüsünde alacağı. Umarım cevap verirsiniz

  • Umut Can Şahin

    Sayın Yetkili
    Türkiye’de e-devlet üzerinden soy ağacımı inceledikten sonra dedemin babasının doğum yerinin Doyran olduğunu ögrendim.Dedem ve babam Türkiye Kırklareli doğumlu. Buna bağlı olarak Makedonta vatandaşlığına geçme hakkım var mı?

  • Mehmet ÇAĞDAŞ

    Merhaba dedem BOSNA HERSEK doğumlu ve savaş zamanı TÜRKİYE’YE göç etmişler Babam ve kardeşleri burada doğmuş dedemden dolayı BOSNA HERSEK vatandaşlığı alma hakkım var mı soy ağacında dedemin BOSNA HERSEK doğumlu olduğu yazılı belge olarak var.

  • Merhaba benim sıbistan başvurum var fakat sonuç alamıyorum aracı olan arkadaş rahatsızlandı takip edemedi bende edemiyorum bu başvurumu sonuçlandırabilirmisiniz Sırp çifte vatandaşlık için

  • Mehmet İlkbay

    İyi Günler,
    Ben Çifte vatandaşım (Alman -Türk Vatandaşı) Eşim Alman Vatandaşı benim sorum Çocuklarım birinci Çocuk 1999 doğumlu ikinci Çocuk 2004 doğumlu ve Üçüncü Çocuk 2012 doğumlu bunların Çifte vatandaşlıkları nasıl oluyor bununla ilgili bana yardımcı olursanız sevinirim. Hiç bir yerden bilgi alamadım

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.