Çifte Vatandaşlık Nedir?
Kanunda Çoklu Vatandaşlık olarak tabir edilen, halk arasında Çifte Vatandaşlık olarak bilinen bu durum, bir kişinin farklı nedenlerle Türk vatandaşlığı dışında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanması halinde olur.
Çifte vatandaşlığın genel kuralları yoktur. Vatandaş olan ikinci ülkenin bu konudaki kuralları belirleyicidir. Bu nedenle vatandaşı olacağınız ülkenin çifte vatandaşlık hakkındaki uygulamasının ne olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Çifte Vatandaşlık Veren Ülkeler Hangileridir?
Dünyadaki tüm ülkeleri listelemek mümkün değildir. Ancak Türkiye ile yakın ilişki içinde olan, bilinen ülkelerden bir kaçını saymak gerekir ise; Fransa, İtalya, İngiltere, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek’tir.
Çifte Vatandaşlık Almanın Şartları Nelerdir?
Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz üzere, çifte vatandaşlığın her ülke için geçerli kuralları yoktur. Belki en genel tek şart, vatandaşlık istenen ülkede doğmuş olma durumunu sayabiliriz. Bunula birlikte, anne ve babası yabancı ülkelerde doğmuş ve vatandaşlık hakkını kazanmış kişilerin de çifte vatandaşlık alabilme ihtimallerinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun dışındaki şartlar, vatandaşlığına başvuracağınız her ülke tarafından belirlenmiş şartlar olacaktır. Başvuru yapmadan önce bu şartların neler olduğunu dikkatli bir şekilde araştırmalısınız. Kimi ülkeler belli bir süre yaşama, çalışma, uyum sürecine dahil olma gibi şartlar ararken kimi ülkeler kesin olarak ilk vatandaşlıktan vazgeçme şartı ile vatandaşlık vermektedirler.
Bu nedenle her ülkenin koşullarının, detaylı, ağır ve kesin olduğunu belirtmek isteriz.
Çifte Vatandaşlık Nasıl Alınır?
Vatandaşlığı için başvurulacak ülkenin aradığı şartları araştırmış ve bu şartların tümünü taşıdığınızı düşünüyor iseniz, öncelikle istenilen belgelerin tümünü o ülkenin diline tercüme ettirerek notere onaylatmalısınız. Daha sonra hem ikametgahınızdaki nüfus müdürlüğüne başvuru yapacağınıza dair bilgi vermeniz sonra da ilgili ülkenin ilgili makamına başvuru yapmanız gerekecektir.
Başvurduğunuz ülke, hakkınızda yapacağı araştırma neticesinde size olumlu veya olumsuz bir cevap verecektir. Cevabın, başvurunuzdan ne kadar sonra geleceğini öngörebilmek pek mümkün değildir. Zira bu inceleme tümüyle yabancı bir ülkede ve o ülkenin bürokrasi koşulları içinde yapılacaktır.
Çifte Vatandaşlığın Avantajları Nelerdir?
Vatandaşı olmaya hak kazandığınız ülkenin kendi vatandaşlarına sağladığı tüm haklardan faydalanmak en büyük avantajdır. Bunların başında pasaport, oturma ve çalışma hakları gelmektedir. Bilhassa AB üyesi olan ülkelerden alınan vatandaşlık, vize muafiyeti ve yaşam koşulları açısından çok büyük avantaj sağlayacaktır.
Çifte Vatandaşlık Kanunu Var mıdır?
Elbette çifte vatandaşlık kurumu sadece diğer ülkenin kurallarına bağlı değildir, Türkiye’de de bu durum kanunla düzenlenmiştir. Adı geçen Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 44. maddesinde;
“Herhangi bir nedenle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin, bu durumlarına ilişkin belgeleri ibraz etmeleri ve yapılacak inceleme sonucunda kayden aynı kişiler olduklarının tespiti halinde, nüfus aile kütüklerindeki kayıtlarına çok vatandaşlığa sahip olduklarına dair açıklama yapılır.” denmektedir.
Buna göre, başka bir ülkenin vatandaşlığını resmen kazanan kişilerin, bu durumu Türkiye’deki nüfus müdürlüğüne bildirerek, kütüklerine şerh edilmesini talep etmeleri gerekecektir.
Çifte Vatandaşlığa Başvurmak İçin Süre Var Mıdır?
Hayır böyle bir süre yoktur. Şartları taşıdığınız ve yaşadığınız sürece vatandaşlık için başvuru yapabilirsiniz.
Çifte Vatandaşlık Talebim Reddedilebilir mi?
Yazımızda bahsettiğimiz gibi, başvuru yaptığınız ülkenin isteği şartları taşımıyor iseniz başvurunuz reddedilebilir.
Çifte Vatandaşlık Talebim Reddedilirse Ne Yapabilirim?
Başvurunuzun reddedilmişse ve bu ret işleminin hukuka uygun olmadığını düşünüyorsanız elbette dava açma hakkınız vardır. Ancak bu davayı Türkiye veya Uluslararası Mahkemelerde değil, ilgili ülkenin mahkemelerinde açmalısınız.
Çifte Vatandaşlık İşlemlerimi Tek Başıma Yapabilir Miyim?
Başvurunuzu şahsen yapmanızda ve takip etmenizde bir engel yoktur. Ancak yazımızdan da anlayacağınız üzere çok zor, detaylı ve teknik bir takım işlemler silsilesini tamamlamanız gerekmektedir. Eğer başvuracağınız ülkenin dilini de bilmiyorsanız işler sizin için oldukça zorlanacaktır. Bu nedenle, tüm araştırmayı, başvuruyu ve sonrasında takibi sizin adınıza yapması için uzman bir avukattan hizmet almanızı öneriyoruz. Bu sayede işlemleriniz hızlı ve hatasız sonuçlanabilir.