" /> Çifte Vatandaşlık Alabilmek İçin Vatandaşlıktan Çıkma
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Çifte Vatandaşlık Alabilmek İçin Vatandaşlıktan Çıkma

Çifte vatandaşlık alabilmek i̇çin vatandaşlıktan çıkmanın nasıl olacağı, nelerin gerekli olduğu ve sonuçları ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Çifte Vatandaşlık Nedir?

Çifte vatandaşlığın ne olduğuna ilişkin ayrıntılı yazımızı incelerseniz gerekli tüm bilgilere genel hatları ile ulaşacağınızı düşünüyoruz.

 

Kısaca ifade etmek gerekir ise, çifte vatandaşlık, birden fazla ülkenin vatandaşlığına aynı anda sahip olmak anlamına gelmektedir. Doğumla kazanılan vatandaşlıktan sonra, anne-babanızdan dolayı veya evlilik sebebi ile veya ikamet sebebi ile başka bir ülkenin de vatandaşı olmaya hak kazanabilirsiniz.

 

Başka bir ülkenin vatandaşı olmak için o ülkenin vatandaşlık için belirlediği şartları bilmek ve bu şartları taşımak gerekmektedir. Başka ülkelerin belirlediği zorlayıcı şartlardan birisi de “TC Vatandaşlığından Çıkma”dır.

 

Hangi Ülkeler TC Vatandaşlığından Çıkmayı Şart Koşar?

 

Bu ülkeleri burada tek tek saymak çok güçtür. Ama Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğu (Örn:Almanya, Ukrayna, Yunanistan), vatandaşlığa başvururken başvurucunun TC vatandaşlığından çıkmasını şart koşmaktadır.

 

Türkiye Çifte Vatandaşlığı Kabul Ediyor mu?

 

Evet. Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca Türk vatandaşları birden fazla vatandaşlığa sahip olabilirler.

 

TC Vatandaşlığından Çıkma Şartı Koyan Ülkelere Vatandaşlık İçin Nasıl Başvururum?

 

Bu ülkeye yapacağınız başvuru, halen TC vatandaşı olmanız dolayısı ile reddedilecektir. Bu nedenle öncelikle TC vatandaşlığından çıkmanız gerekecektir.

 

Çifte Vatandaşlık Alabilmek İçin TC Vatandaşlığından Nasıl Çıkarım?

 

Çifte vatandaşlık almak için TC vatandaşlığından çıkmak için izin almanız gerekmektedir.

 

TC Vatandaşlığından Çıkmak İçin İzin Almanın Şartları Nelerdir?

 

Türk Vatandaşlığı Kanununda bu konu düzenlenmiş ve;

a) Ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.

b) Yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olmak veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunmak.

c) Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.

ç) Hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamak, şartıyla bakanlık tarafından çıkma belgesi veya çıkma izin belgesi verilebileceği düzenlenmiştir.

 

Vatandaşlıktan Çıkma Belgesi Almak İçin Nereye Başvurmam Gerekecektir?

 

TC vatandaşlığından çıkmak isteyen kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında iseler; dış temsilciliklere, yurt içinde iseler; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine) müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Vatandaşlıktan Çıkma Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

 

Bu belgeler ilgili ülkeye göre değişebilir. Ancak genel olarak, çıkma talebine ilişkin dilekçe, uyrukluğuna geçmek istenilen devlet vatandaşlığının kazanıldığına dair belgenin ya da o ülke vatandaşlığına alınacağına ilişkin teminat belgesinin onaylı Türkçe tercümesinin muhakkak isteneceğini belirtmek isteriz.

 

 

Vatandaşlıktan Çıkıp Başka Ülkenin vatandaşlığını Aldıktan Sonra TC Vatandaşlığına Geri Dönebilir miyim?

 

Bu konuda kanunda aranan şartları taşımanız halinde, tekrar TC vatandaşlığını kazanmanız mümkündür.

 

Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 13. maddesinde;

Milli güvenlik bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla aşağıda belirtilen kişiler Türkiye’de ikamet etme süresine bakılmaksızın, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler bakanlık kararı ile tekrar vatandaşlık kazanabilirler.

 

Tekrar TC Vatandaşlığına Girmek İçin Ne Yapmalıyım?

 

TC vatandaşlığına geri alınmak isteyen isteyen kişilerin  yine bizzat kendilerinin, yurt dışında iseler; dış temsilciliklere, yurt içinde iseler; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine) müracaat etmeleri gerekmektedir.

 

Vatandaşlık İşlemleri İçin Avukat Tutmalı mıyım?

 

Vatandaşlık, kişiye sıkı sıkı bağlı bir hak olduğundan ancak kişinin bizzat kendisi tarafından kullanılabilir. Bu nedenle vatandaşlıktan çıkma, geri başvurma gibi işlemleri hem Türkiye’de hem de yurt dışında bir avukat vekaleten sizin adınıza yapamaz.

 

Ancak bu süreçlere girecek iseniz muhakkak bu konuda uzman bir avukattan danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ediyoruz. Bu süreçte istenen evrakın tespiti, hazırlanması, başvuruların takibi gibi konulardan her zaman hukuki desteğe ihtiyaç duyacağınıza eminiz. Daha sonra daha büyük olumsuzluklarla karşılaşmamak için başvuruların en başından itibaren mutlaka bir avukata danışın.

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.