" /> Genel Olarak Tespit Davası
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Genel Olarak Tespit Davası

Genel Olarak Tespit Davası ile ilgili bilinmesi gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Bunun dışında, her durumda farklı adlandırılan tespit davaları için de diğer yazılarımızı incleyebilirsiniz.

 

Tespit Davası Nedir?

 

Tespit davası, mahkemeden bir hakkın veya hukuki ilişkinin var olup olmadığının ya da bir belgenin sahte olup olmadığının tespit edilmesi talebini içeren bir dava türüdür. Maddi olayın tespiti mahkemeden istenemez. Örneğin, kiracının evden çıkıp-çıkmadığının mahkeme yolu ile tespiti istenemez.

 

Tespit Davası Örnekleri Nelerdir?

 

Tespit davasının uygulamada en sık rastlanan örnekleri; kira tespit davası, zarar-ziyan tespit davası, tereke tespit davası, hizmet tespit davası, iş kazası tespit davası, delil tespit davası, sigorta tespit davası, ücret tespit davasıdır.

 

Tespit Davası Nasıl Açılır?

Tespit Davası

Tespit davası açmak için en önemli koşul, hukuki bir yararın olmasıdır. Yani, bu davayı açacak kişinin dava tarihi itibariyle hukuken korunmaya değer güncel bir hakkının bulunması gerekmektedir.

 

Bu davayı açan kişi korunmaya değer bir hakkının varlığını açıkça ortaya koymak ve bunu ispat etmek zorundadır.

 

Örneğin, oturduğunuz apartman dairesinin çatısının aktığını düşünelim. Mahkemeden bunun tespitini talep edebilmeniz için, çatının aktığını, o evde oturduğunuzu, bunun size zarar verdiğini ve bu durumun güncel olduğunu ispat etmeniz gerekmektedir. Bunu çekeceğiniz fotoğraflarla, yönetime yaptığınız yazılı bildirimlerle ispat etmeniz mümkündür.

 

Tespit Davası Dilekçe Örneği Nasıldır?

 

Tespit davası dilekçesi, her durum için ayrı yazılır. Bu nedenle örnek dilekçelerle dava açmak yararınıza olmaz. Hata riski çok yüksektir ve davanız reddedilebilir. Böylelikle hem daha fazla masraf ve emek harcarsınız hem de istediğiniz sonuca geç ulaşırsınız.

 

Ancak genel olarak bahsetmek gerekir ise, dava dilekçenizde, tespit edilmesini istediğiniz hakkın ne olduğunu ayrıntıları ile açıklamalı, bunun neden korunmaya değer olduğunu ve güncel olduğunu ispat edecek delilleri bildirmelisiniz.

 

Tespit Davası Hangi Mahkemede Açılır?

 

Tespit davasının hangi mahkemede açılacağı, tespiti istenecek konu ile ilgili değişiklik gösterecektir. Örneğin kira tespiti için sulh hukuk mahkemesi, hizmet tespiti için iş mahkemesi görevlidir.

 

Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

 

Bu sorunun cevaplanması, tespitini talep ettiğiniz konu ile ilgilidir. Ancak yine de diğer davalara göre daha çabuk sonuçlanacağını söyleyebiliriz. Eğer tespitini istediğiniz konu ile ilgili bilirkişi incelemesi, keşif, tanık dinlenmesi ve bir takım yazışmaların yapılması gerekiyor ise, bunların yapılması için gereken süre kadar davanız sürecektir. Bilirkişi raporu geldikten sonra dava neticelenir. Tespit tamamlanmış olur. Tespit sonrasında açacağınız bir dava var ise, alacak, tazminat gibi, o davaları açmanız gerekmektedir.

 

Tespit Davasını Hakim Reddedebilir mi?

 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, eğer mahkeme korunmaya değer güncel bir yararınızın bulunduğuna ikna olmamış ise tespit talebinizi reddeder.

 

Tespit Davası Reddedilirse Ne Yapmalıyım?

 

Tespit davanız reddedilirse, mahkemenin ret gerekçesini dikkate alarak ve bunu ortadan kaldırarak tekrar dava açabilirsiniz. Ancak ilk dava için ödediğiniz harcı iade almanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle yeni dava için yeniden harç ödemeniz gerekecektir.

 

Tespit Davası İçin Avukat Tutmak Şart mı?

 

Böyle bir mecburiyetiniz yoktur. Ancak bu süreçte, teknik olarak uyulması gereken birden fazla koşulla birlikte mahkemenin davanızı kabul etmesi için hakkınızın hukuken korunmaya değer bir hak olduğunun anlatılması gerekir. Tüm bu kurallar ancak uzman bir avukat tarafından bilinip takip edilebilir. Bu nedenle hakkınızı talep ve tahsil edebilmek için kendi başınıza, internet ortamından veya çevrenizden edindiğiniz bilgilerle değil, bir avukat aracılığı ile hareket etmenizi tavsiye ediyoruz. Belki başta masraflı olacağını düşünebilirsiniz, ancak hak kaybı yaşama riskinizin olmayışı karşısında karlı olacağınıza emin olabilirsiniz.

 

Av. Dicle Arar

  • iyi günler önceki çalıştığım işyeri işten ayrıldıktan 1 ay sonra firmaya ait bilgi ve belgeleri internet üzerinde yayınlama iddiası ile tespit davası açmış hakkımda.
    firmanın tahsisi ettiği bilgisayarlar ile sadece izin verilen sitelere erişim hakkı bulunmaktadır. bahsi geçen belgeler dava açıldıktan sonra internetten silinmiştir ve şu anda boyle bir site bulunmamaktadır. ceza alma olasılığı varmıdır. belgeler nekadar değerli olursa ceza hükmü taşımaktadır. word excell yada pdf dosyalar gixlilik hükmünde sayılmaktamıdır.

  • Dış duvardan su geliyor 2 yıl önce aldım evi geçen yıl para toplandı çatı ve duvar izolasyonu için ancak duvara silikonlu boya atıp tamamdır dediler itiraz ettim toplanan parayla duvarada yapılacaktı dedim yanlış anlamışsınız dediler bugün yine su girdi yönetici aradım penceredense yapılacak bir yok dedi ama pencereden değil duvardan boya işe yaramadı sanırım bu konuyla ilgili haklarım nelerdir nereye başvurmalıyım müteahhitiçin 2 daire vekalet vermiş dava etmişler kazanmışlar sözde ama yönetici yardımcı olmak yerine geçiştiriyor nasıl yardımcı olabilirsinizÇatı ve duvar izolasyonu için sonra boya yaparlarken gördüm yöneticiyle 3 kere görüştüm izolasyon yapılacaktı malzemeyide gösterdiniz duvarda yapılacak değilmi dediğimde evet dediniz şimdi beden boyayla geçiştiriliyor bu geçici çözüm evime 1 gr su girsin 1 TL vermem dedim bu boya iZolasyon boya dedi o malzeme çatı içindi diyerek kıvırdıÇok yoruldum zaten çocuğumla uğraşıyorum geçen yıl ısınamıyorduk panjur cam balkon herşeyi yaptırdım yöneticiyede söyledim çocuğumun vebalini kimse ödeyemez diye güzellikle halletmeye çalışalım öyle yapmaya çalıştım ama olmuyor ilgisiz ve duyarsızlarÖncelik çocuğumun sağlığı rutubetli ortam yasakYönetici bina içi tadilatı size aittir demişti bu sorun dış cephedense yönetimin çözmesi gerekmezmi ısrarla duvardan değil pencereden diyorlar inşaat mühendisi kişilerin görüşlerini aldım kesinlikle duvardan diyorlar karar metninede ilkinde blokların izolasyonu yazmışlar para toplandıktan sonra çatı izolasyonu yazmışlar yöneticiye bunun sadece çatı olarak konuşulmadığını blok duvarınında izolasyonunun yapılacağını bunun için para ödediğimizi söyledim yanlış anlaşılmış diyor birkaç site sakiniyle konuştuğumda onlarda bu şekilde olacağı için para ödediklerini söylüyorlar samimi dürüst değil site yönetimi toplantı talep ettim toplantıdaki çıkan sonuca göre haklarımı arayacağımı belirttim nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olmanızı rica ediyorum haklarım nelerdir sevgiler

  • Merhaba tam istediğim açıklamalar mevcut apartmanın çatısı dam diyelim kimse yaptırmak için el atmıyor ancak herkesin deposu ve anteni benim tepelemedik akıtan var sürekli söylüyorum yaptıranda var yaptırmayan da ben en üst katta olduğum için evimin tüm tavanları çatladı artık ve banyo ile oturma odasından sızdırma yapıyor dediğim gibi tamirata kimse yanaşmıyor ancak şöyle bir durum daha var benim dava açacak bir gelirim de yok çalışmıyorum küçük bir kızım var eşimin verdiği nafakayla geçinıyorum yardımda alamam çünkü oturduğum evin borcunu babam ödeyip benim üzerime yaptı hatta babamın oturduğu evde benim üzerime ne yapabilirim nasıl bir çözüm bulabilirim bilmiyorum yakında evin çatısı tepeme çökecek diye tedirginim ne yapabilirim ne anlayan sadece karşı komşum çünkü oda aynı şeyden muzdarip kendi kendimize evimizin tavanlarını boyamaya kaplamaya çalışıyoruz ama tabi bizim de gücümüz bir yere kadar ne yapabiliriz bize yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.