Mavi Kart Nedir? Nasıl Alınır? Kimler Alabilir? Gibi aklınızdaki tüm soruları bu yazımızda cevapladık.
Mavi Kart Nedir?
TC vatandaşlığından i̇zin ile çıkmış kişilerin, Türkiye’de yaşamlarına yabancı statüsünde olmadan devam edebilmelerini sağlayan karttır.
Şartları sağlayan kişiler, TC vatandaşı kütüğünden çıkarılarak Mavi Kartlılar kütüğüne işlenir.
Mavi Kart Şartları Nelerdir?
Mavi Kart sahibi olabilmenin ilk şartı TC vatandaşlığından izinle çıkmış olmaktır. Vatandaşlıktan çıkarılmış kişiler bu hakka sahip değildir.
İkinci şart da; doğumla Türk vatandaşı olmaktır. Diğer bir ifade ile Türk vatandaşlığından i̇zin alarak çıkan kişinin, Türk vatandaşlığını doğumla kazanmış olması gerekmektedir.
Mavi Kart Avantajları Nelerdir?
Mavi Kart sahibi olanlar, bir takım istisnalar dışında, TC vatandaşı iken sahip oldukları her hakka aynen sahip olmaya devam ederler. Sadece somut durumlarda değerlendirilecek olan Milli Güvenliğe ve Kamu Düzenine ilişkin kurallar kanun tarafından saklı tutulmuştur.
Sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları da aynı zamanda saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
✔ Mavi Kart alındıktan sonra, Türkiye içinde resmi kimlik belgesi olarak kullanmaya başlanabilir ve TC Kimlik numarası değişmez.
✔ Mavi Kart kaybedilmediği veya bilgilerinizde bir değişiklik olmadığı sürece yenilenmesine gerek yoktur.
✔ Mavi Kart alındıktan sonra olan değişiklikleri (evlenme, boşanma, çocuk vs), kayıt altına alınması i̇çin nüfus müdürlüğüne mutlaka bildirilmelidir.
Mavi Kart Dezavantajları Nelerdir?
Mavi Kart sahibi kişilerin neler yapamayacağı kanunda açıkça ifade edilmiştir.
Buna göre mavi kartlıların, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü yoktur.
Ayrıca mavi kartlılar kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
Mavi Kart Başvuru Nasıl Yapılır?
Mavi kart başvurusu, kayıtlı olunan ilçe nüfus müdürlüğüne yapılmalıdır. Başvuru ile birlikte vatandaşlıktan çıkma iznin belgesi, doğumla Türk vatandaşı olduğunu gösterir kayıtlar, sahip olunan diğer vatandaşlığa ilişkin kimlik, pasaport vs belgeler de sunulmalıdır.
Başvuru yaparken yanınızda son altı ayda çekilmiş 2 biyometrik vesikalık fotoğraf ve 2018 yılı i̇çin kart bedeli olan 10TL’yi bulundurmayı unutmayınız.
Mavi Kart Başvuru Dilekçe Örneği Nasıldır?
Bunun i̇çin özel bir dilekçe şekli yoktur. Hatta kimi zaman sözlü başvuru dahi kabul edilmektedir. Burada önemli olan, gerekli evrakı tam olarak sunabilmektir.
Comments
özcan
mavi kart sahibi vatandaşlara Türkiyeden mahkeme tebligatları nasıl ulaştırılır. mavi kart sahiplerinin yurt dışı adresleri nasıl tespit edilir?