" /> Hizmet Tespiti Davası
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Hizmet Tespiti Davası

 

Hizmet Tespiti Davası Nedir?

 

Sigorta bildirimi yapılmadan çalışan işçiler için, sigortasız geçen bu sürelerin sigortalı hale getirebilmesini sağlamak amacıyla açılan davaya denir.

 

Hizmet Tespiti Davası Açma Şartları Nelerdir?

Hizmet Tespiti Davası

 

Tespit davasının üç temel koşulu vardır. Bunlardan ilki işçinin sigortasız çalışmasıdır, ikincisi; işçinin bu çalışmasının SGK’na bildirilmemesi veya hatalı bildirilmesidir, sonuncusu da; işbu davanın süresinde açılmış olmasıdır.

 

Ayrıca bu davada, dava konusu iş yerinin niteliğinin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılanlardan olup-olmadığı, dava konusu hizmetin davalı işverene ait iş yerinde görülmüş olması, davanın konusu olan sigortanın da kısa vadeli değil uzun vadeli sigorta olup-olmadığı da araştırılır.

 

Hizmet Tespiti Davası Hangi Mahkemede Açılır?

 

Dava konusu hizmetin yapıldığı iş yerinin bulunduğu yerde veya davalı işverenin dava tarihindeki ikametgahında bu dava açılabilir.

 

Dava, özel yetkili olan İş Mahkemelerinde açılmalıdır. Şayet açılması gereken yerde iş mahkemesi bulunmuyor ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılabilir.

 

Hizmet Tespit Davasını Kimler Açabilir?

 

Hizmet tespit davasını sigortasız çalışan kişinin kendisi bizzat ya da sigortalı ölmüşse hak sahipleri eş, çocuk, ana-baba açabilir. Sigortalı ölmüşse yine aynı koşullar davada aranacaktır.

 

Hizmet Tespit Davası Kime Karşı Açılır?

 

Bu dava, sigortasız çalıştırılan işçinin işverenine karşı açılır. Tüzel kişi ise tüzel kişiliğe karşı açılır. Dava açıldıktan sonra mahkeme tarafından bildirim yapılacak ve SGK davaya fer’i müdahil olarak katılacaktır.

 

Hizmet Tespit Davası Ne Zaman Açılmalıdır?

 

Hizmet tespit davasının süresinde açılması çok önemlidir. Bu davada 5 yıllık hak düşürücü süre vardır. Bu süre, tespiti istenilen sigortasız hizmetlerin geçtiği yılın sonundan itibaren başlar. Sigortalı ölmüşse de bu süre sigortalının ölümünden itibaren başlar.

 

Hizmet Tespit Davası Nasıl İspatlanır?

 

Hizmet tespit davasında davacı işçi, geçmiş dönemde çalışmış olduğundan, iddiasını tanık dahil her türlü delille ispat edebilir. Davada tanık olarak gösterilecek kişilerin, tespiti istenen dönemde işyerinde bordrolu olarak çalışan işçilerden seçilmesi gerekmektedir. Eğer başka çalışan yok ise veya ulaşılamıyor ise komşu iş yeri çalışanları da tanık olarak dinlenebilir.

 

Bunun dışında, SGK iş yeri dosyası, işçinin özlük dosyası, işverenin mesleki kuruluşlardaki kayıtları, gerekirse vergi mükellefiyetine ilişkin kayıtlar, bordrolar ve bilirkişi incelemesi de davanın ispatı açısından önemlidir.

 

Hizmet Tespit Davası Sonuçları Nelerdir?

 

Dava işçinin lehine sonuçlandıktan sonra, SGK tarafından hesaplanacak primleri gecikme zammı ve idari para cezasıyla birlikte işverenden tahsil edilir. Davacının hizmeti tespit edilmiş olur. SGK’nun bu primleri işverenden tahsil edip-edememesinden dolayı tespit etkilenmez.

 

Hizmet Tespit Davası Dilekçe Örneği Nasıl Yazılır?

 

Tespit davası dilekçesi, her durum için ayrı yazılır. Bu nedenle örnek dilekçelerle dava açmak yararınıza olmaz. Hata riski çok yüksektir ve davanız reddedilebilir. Böylelikle hem daha fazla masraf ve emek harcarsınız hem de istediğiniz sonuca geç ulaşırsınız.

 

Ancak genel olarak bahsetmek gerekir ise, dava dilekçenizde, tespit edilmesini istediğiniz çalışmalarınızın süresini, çalıştığınız iş yerini, davanızı süresinde açtığınızı ve bunlarla ilgili maddi olayların ne olduğunu ayrıntıları ile açıklamalı, tespit talebinizi bildirmelisiniz.

 

Hizmet Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

 

Davanın ne zaman sonuçlanacağını baştan öngörebilmek mümkün değildir. Bu yöndeki kesin olduğu iddia edilen bilgi ve haberlere de itibar etmeyiniz. Mahkemelerin yoğunluğu ve dava konusunun kapsamlı oluşu, delillerin toplanmasının uzun sürebilmesi dolayısı ile davaların 1-1,5 yıldan önce sonuçlanmasının zor olduğunu düşünüyoruz.

 

Hizmet Tespiti Davası İçin Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

 

Tüm davalarının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, hizmet tespiti davası sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Dava açmak isteyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, davanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi için muhakkaktır. Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir.

 

Başta maddi olarak külfetli görünse de, neticesinde avukatla çalışmış olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.

Av. Dicle Arar

  • Ali Ekber Aydın

    Merhaba Dicle hanım, 1.11.1989 SGK ilk kaydım var..
    31.01.1990 çıkış tarihim var.. işe giriş tarihi hizmet dökümünde yok.. dolayısıyla pirimlerde yok.. şirket 1993 yılında kapanmış gözüküyor SGK kaydında..
    Ne yapmam daha doğru olur, başlangıcı 01.01.1990 olarak tescil ettirmek mi daha doğru yoksa hizmet tespit davası mı açtırmaliyim? Yardımcı olursanız, bir yol göstermenizi rica ediyorum.. saygılarımla

    • Av. Dicle Arar

      Merhaba,
      hizmet tespiti davası açmanız mümkün görünüyor. Ancak daha sağlıklı bir yönlendirme yapabilmemiz için lütfen bize iletişim bilgilerimizden ulaşın. İyi günler dilerim.

  • Ben 2 yıl sigotasiz çalıştırıldım.. bu geçen yıllar içiin hizmet davası açabilir miyim. Dava sonucu lehine olursa tazminat alabilir miyim… teşekkürler.

    • Refik Bey, mesajınızdan anladığımız kadarı ile bahsettiğiniz haklarınızı alabilirsiniz. Daha detaylı danışma için lütfen bize iletişim bilgilerimizden ulaşın.

  • Sigortasız olarak iş kazası geçirdim firma bana yapılacak olan tadilat işini metrekare cinsinden verdiği için benim sürekli çalışanım değil diyor hizmet tespit davasında nasıl bir sonuç çıkabilir

    • Av. Dicle Arar

      Kemal Bey, bağımlı ve sürekli bir şekilde çalışmıyorsanız iş sözleşmesi olmayabilir. Ama bağımlı olarak sadece orada çalışıyorsanız, ücretinizi nasıl ödedikleri önemli değildir. Hizmet tespiti için tüm bu detayların incelenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bir avukata danışmanızı tavsiye ederim. Randevu almak isterseniz iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.

  • merhaba 2002 – 2005 yılları arasında sigortasız çalıştığım iş yerine dava açabilirmiyim. hiç bir maddi tazminat talebim bulunmamaktadır yalnızca sigorta girişim yapılsın ve çalıştığım günlerin pirimi yatsın istiyorum. bu mümkünmüdür. iş yeri hala aktif ve çalıştığımı belge ve kişilerele ispatlayabilirim

    • Av. Dicle Arar

      Merhaba Funda Hanım, anlattığınız kadarı ile hizmet tespiti davası açmanızda bir sakınca yoktur. ancak daha doğru bir yardım için muhakkak bir avukattan hizmet alınız.

  • emekii olarak çalıştığım işyeri aş tasfiye nedeniyle çıkarıldım sigortasız 10 yıl çalıştırılır tazminat ve tespit davası açabilirmiyim şirketin malvarlığı kiralık gösterilmiş şirket sahibi aynı kişi kiraya veren aynı kişi malları geri almış olarak göstermişler dava açarsak alabilirmiyiz 100 tl kalan parası şirketin

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.