" /> Arabuluculuk İşe İade Anlaşma Tutanağı
info@diclelaw.com 0 232 332 19 10

Arabuluculuk İşe İade Anlaşma Tutanağı

Arabuluculuk İşe İade Anlaşma Tutanağı içeriği bakımından oldukça önemlidir. Bilindiği üzere arabuluculuk tutanağı mahkeme kararı niteliğindedir. Bu nedenle bu tutanağın doğru düzenlenmesi son derece önemlidir.

Arabuluculuk İşe İade Anlaşma Tutanağı Nedir?

İşe İade Davası ve Arabuluculuk başlıklı yazımızda, işe iade davası açmadan önce zorunlu olarak başvurulması gereken arabuluculuğu açıklamıştık.

Arabulucuda yapılan görüşmeler neticesinde taraflar anlaşabilir veya anlaşmayabilir. Her iki halde de taraflar ve arabulucu bunu tutanağa yazmak ve imzalamak zorundadır. Aksi halde hüküm ifade etmez.

Taraflar Anlaşamazsa?

Eğer taraflar işe iade ve işe iadenin sonuçları konusunda anlaşamazlarsa, yahut işveren arabuluculuk görüşmelerine katılmazsa; Anlaşmama Tutanağı adı verilen bir tutanak tutulur. Arabuluculuk Son Tutanağı olan bu tutanak imzalandıktan sonra 2 hafta içerisinde işçinin mahkemeye başvurarak işe iade davası açması gerekir.

Eğer açmaz ise hak düşürücü süreyi geçirmiş olur ve bir daha o konuda dava açamaz.

Anlaşmama Tutanağı imzalandığı tarih bakımından, dava açma süresini başlattığı i̇çin son derece önemlidir.

Taraflar Anlaşırsa?

Taraflar arabulucu görüşmelerinde anlaşabilirler. Anlaşmaları gereken 3 konu vardır. Bunlarda bazılarında anlaşıp diğerlerini mahkemeye bırakamazlar veya işçi bu haklarından feragat edemez.

Bunlar; işe başlatma tarihi, boşta geçen sürenin parasal karşılığı ve işe başlatmama tazminatının parasal karşılığıdır.

Dediğimiz gibi, taraflar bu kalemlerden hepsi hakkında anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir.


Arabulucu Anlaşma Tutanağından Sonra İşçinin Yapması Gerekenler Nelerdir?

Daha önceki yazılarımızda da sık sık belirttiğimiz gibi, İşe İade Davası son derece hukuki ve teknik bilgi gerektiren bir dava çeşididir. Bu konuda uzman olmayan bir avukat tarafından yürütülecek bir süreçte maalesef ki hata yapma riski yüksektir.

Mesela, tarafların arabulucuda anlaşması ve işçinin işe başlatılacağının kararlaştırıldığını düşünelim. İşçinin işe başlaması i̇çin bir tarihin belirlenir ve bu tarih tutanağa yazılır, işçi de işveren de bu tutanağı imzalar. İşçi bu noktadan sonra çok öneml, birşey yapmalıdır. Eğer belirlenen tarihin gelmesini beklerse büyük hata yapmış olur.

İşçinin yapması gereken, son tutanağın imzalanmasını müteakip 10 gün içerisinde noterden ihtarname çekerek, işe başlamak i̇çin hazır olduğunu bildirmesi gerekir. Ancak bu halde işe başlayabilir veya başlatılmaz ise işe başlatmama tazminatını alabilir.

Görüldüğü üzere bazen mantığa ters gelse de hukuken yapılması gerekenler vardır. Bu nedenle büyük önem taşıyan hukuki işlerinizde muhakkak uzman bir avukattan hizmet alınız.

Av. Dicle Arar

Yorum Yap:

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.