İddet Müddetinin Kaldırılması Davası hakkında tüm bilinmesi gerekenleri derlediğimiz yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
İddet Müddeti Nedir?
İddet müddeti; bir diğer adıyla “bekleme süresi” kadının boşanmadan sonra tekrar evlenebilmek i̇çin beklemesi gereken süreyi ifade eder.
Evlenme yasağı olarak da adlandırılan bu müessese, çocukların nesebinin sağlıklı olarak belirlenebilmesi adına kurulmuştur.
Buna göre kadın, boşandıktan sonra 300 gün geçmedikçe evlenemez. Erkek i̇çin böyle bir yasak yoktur.
İddet Süresi Hesaplama Nasıl Olur?
İddet süresinin başlangıcı, boşanma kararının kesinleştiği tarihtir. Boşanma kararı kesinleşene kadar tarafların resmen evli olduğu kabul edilir. Boşanma kararı kesinleştikten 300 gün sonra kadın tekrar evlenebilir.
İddet Müddetinde Kadın Hamile Kalır veya Çocuk Doğurursa Ne Olur?
Yukarıda belirttiğimiz üzere, iddet müddetinde amaç çocuğun nesebinin korunmasıdır. Şöyle ki, boşanma kesinleştikten sonra 300 gün içerisinde kadın çocuk doğurursa çocuğun babası (eski) koca kabul edilir. Doğurmakla bu sürer biter ancak, doğan çocuğun babası (eski) koca değilse bu sefer çocuğun nesebi ile ilgili davalar gündeme gelecektir.
Eğer çocuğun babası (eski) koca değilse, Soybağının Reddi Davasının açılması gerekecektir.
Kadın boşandıktan sonra 300 gün beklemek istemiyor ise i̇ddet müddetinin kaldırılması i̇çin dava açması da mümkündür.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?
Boşanma kararı kesinleşen kadın mahkemeye başvurarak i̇ddet müddetinin kaldırılmasını isteyebilir. Bunun i̇çin mahkeme tarafından sevk edilecek hastaneden kadının hamile olmadığına dair rapor getirmesi gerekir. Raporda kadının hamile olmadığının anlaşılması ile hakim tarafından i̇ddet müddeti kaldırılır ve verilen bu karar kesindir.
Bir diğer hal de, kadının boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istemesidir. Yani, taraflar boşandıktan sonra 300 gün içinde tekrar evlenmek isterler ise, mahkeme i̇ddet müddetinin kaldırılmasına karar verir.
İddet Müddetinin Kaldırılması İçin Doktor Raporu Nasıl Alınır?
Kadının dava açmadan önce alacağı rapor mahkemeyi bağlamayacaktır. O nedenle i̇ddet müddetinin kaldırılması talebiyle dava açıldıktan sonra kadın, mahkeme tarafından bir hastaneye sevk edilecektir. Bu hastaneden kadının hamile olmadığı raporu gelirse, hakim karar verir. Başka raporları hakim dikkate almaz.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Hangi Yetkili Mahkemede Açılır?
Bu davalara, davacının ikamet ettiği yer Aile Mahkemesi bakmakla görevlidir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatı ile bu davaya bakar.
İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Masrafları Ne Kadardır?
Bu dava maddi bir değer içermediği i̇çin, başvuru ve peşin harç alınacak bir de gider avansı depo edilecektir. 2018 yılı i̇çin yaklaşık 400TL davanın ikamesi i̇çin yeterli olacaktır.
Comments
Ali ertugrul güneş
Bi iddet süresini kaldırma durumumuz var bunun için bize yardımcı olurmusunuz
Av. Dicle Arar
Elbette yardımcı oluruz. İletişim bilgilerimizden bize ulaşarak bir randevu alırsanız çok mutlu oluruz.
Aysel
Merhaba iddet süresi mahkeme başlaması ve bitmesi ne kadar sürer acaba yardımcı olurmusunuz rica etsem