İştirak Nafakası Davası nedir, nasıl alınır, ne kadardır merak ediyorsanız bu yazımızda tüm sorularınıza güncel cevaplar bulabilirsiniz.
İştirak Nafakası Nedir?
Çocukların velayet hakkı kendisine verilmeyen tarafın, çocukların bakım ve eğitim giderlerine mali gücü oranında katılmasını sağlayan nafaka türüdür.
İştirak Nafakası Nasıl Talep Edilir?
İştirak nafakası genellikle boşanma davası ile birlikte talep edilir. Mahkeme yargılama sürerken çocukların mağdur olmaması için tedbiren bu nafakanın ödemeye başlanmasına karar verebilir.
Burada önemli olan talep miktarının ne olacağıdır? Bu miktarın, tarafların ekonomik durumu ve çocuğun giderleri göz önüne alınarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle bir avukat yardımı ile ancak en isabetli talebi oluşturabilirsiniz.
İştirak Nafakası Davası Hangi Mahkemede Açılır?
İştirak nafakası talebi, boşanma davası ile birlikte yapılır ise; tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yer aile mahkemesinde veya eşlerden birinin ikametgahında bulunan mahkeme yetkilidir. Yetkili olan yerde aile mahkemesi yoksa boşanma ve nafaka davaları asliye hukuk mahkemelerinde açılır.
İştirak nafakası davası, boşanma kararından sonra açılacaksa, nafaka alacaklısının ikametgahındaki aile mahkemesinde açılabilir.
İştirak Nafakası Davası Açma Süresi Nedir?
İştirak nafakası için talep ve dava etme süresi yoktur. Nafaka istenilecek çocuğun 18 yaşını geçene kadar istenebilir.
İştirak Nafakası İçin Boşanma Şart mı?
Hayır boşanma şart değildir, hakim ayrılığa karar vermiş ise, ya da evlilik iptalle sonuçlanmışsa da, tıpkı boşanmadaki gibi iştirak nafakasına hükmedilir.
İştirak Nafakası Miktarı Nasıl Belirlenir? Eşim Gelirini Düşük Gösteriyor.
Mahkeme tarafından iştirak nafakasına hükmedilmesi için talebe gerek yoktur. Söz konusu reşit olmayan çocuklar olduğu için, taraflardan ve avukatlardan bağımsız olarak hakim çocukların haklarını gözetmekle yükümlüdür. Bu nedenle çocuklar için en uygun miktara ve nafakanın ödenmesi gerektiğine hakim karar verir ve bunun için dilediği delili getirtebilir.
Müşterek çocukların nafakası belirlenirken hakim tarafından, çocukların sağlık, eğitim, yiyecek, giyecek, barınma ve sosyal giderleri ve benzeri giderleri dikkate alınır.
Kanunda da belirtildiği üzere, velayet kendisine verilmemiş eşin, çocukların bu giderlerine kendi mali gücü oranında katılması gerekmektedir. Bu nedenle mahkeme ilk olarak tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını araştıracak ve çocukların masraflarının neler olduğunun gösterilmesini isteyecektir.
Eğer eşinizin kayıtlı gelirinden daha fazla geliri olduğunu biliyor veya düşünüyorsanız, bunu ispatlamanız gerekecektir. Bu noktada, uygulamada bu durumun nasıl ispat edileceği, hangi delillerin sunulacağı uzman bir avukat tarafından tespit edilebilir. Durumunuza en uygun miktarın belirlenmesi ve ispat edilmesi için avukat hizmeti almanızı tavsiye ediyoruz.
Anlaşmalı Boşanırken İştirak Nafakası İstememiştim, Tekrar Talep Edebilir miyim?
İştirak nafakası, yoksulluk nafakasından (eşe ödenen) farklı olarak, boşanma sırasında, anlaşmalı da olabilir, talep edilmemişse veya edilmeyeceği söylenmişse de çocuk 18 yaşına gelene kadar her zaman talep edilebilinir.
İştirak Nafakası Kesilir mi?
İştirak nafakası ödemekle yükümlü anne/babanın nafaka ödeme yükümlülüğü, çocuk 18 yaşına geldiğinde kendiliğinden sona erecektir.
18 yaşı ile birlikte reşit olan çocuk, kendi adına yardım nafakası adı ile dava yolu ile nafaka talep edebilecektir.
İştirak Nafakasını Nasıl Arttırabilirim/Azaltabilirim?
Her iki taraf da, değişen koşullara uygun olarak, arttırım veya azaltma davası açabilir. Ama mutlaka koşullardaki değişikliğin ispatlanması ve hakimin bu konuda ikna edilmesi gerekmektedir. Uygulamada bu konuda oldukça örnek vardır. Bu talebin yapıldığı zaman, tarafların sosyal durumlarının değişmesi, yeniden evlenmesi gibi. Bu örnekler ancak konusunda uzman bir avukat tarafından takip edilebilir ve bilinebilir. Bu nedenle, arttırım ve azaltma talebinizin varlığı halinde muhakkak bir avukattan hizmet alınız. Aksi halde, davanızın reddi ile karşılaşabilir, fazladan dava masrafı, karşı vekalet ücreti ödeyebilirsiniz.
Diğer taraftan, hakim mahkeme tarafından nafakanın nasıl hangi oranda arttırılacağına ilişkin karar verebilir. Örneğin her yıl nafakanın, TEFE/TÜFE, DİE, altın kuru, döviz kuru gibi oranlar üzerinden arttırılarak ödeneceğine karar verebilir.
Böyle bir karar olsa dahi, yukarıda belirttiğimiz gibi, taraflar değişen koşullara dayanarak her zaman dava açabilirler.
İştirak Nafakası Ödenmezse Ne Yapabilirim?
Nafaka yükümlüsü, nafaka borcunu yerine getirmezse, hakkında icra takibi başlatabilirsiniz. İcra işlemlerinin başında maaş haczi vs gelmektedir. Eğer yine nafakanızı tahsil edemiyorsanız, şikayet hakkınız vardır. Bu durumda, şartlarının oluşması kaydıyla, nafaka borçlusu ödemediği her ay için hapis cezasına çarptırılır.
İştirak Nafakası Davası İçin Avukat Tutmam Şart mı?
Nafaka davasının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, boşanma sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Çocuklarının alabileceği nafaka konusunda hak kaybı yaşamak istemeyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, boşanmanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi, alacaklarının tahsili için muhakkaktır.
Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir. Başta maddi olarak külfetli görünse de, neticesinde avukatla çalışmış olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.
Comments