Boşanmada Tazminat Davası Nedir?
Boşanma yüzünden hali hazırdaki veya beklenen bir menfaati zarara uğrayan eşin açabileceği davanın adıdır.
Boşanmada Tazminat Davası Açma Şartları Nelerdir?
Boşanmada tazminat davasının şartlarından en önemli olanı, tazminat talebinde bulunan tarafın, boşanmada kusursuz veya daha az kusurlu olması gerekmektedir. Diğer bir ifade ile, evliliğin sonlanmasında, diğer taraftan daha kusurlu olan eşin tazminat talep etme hakkı bulunmamaktadır.
Diğer şartlara bakıldığında; maddi tazminat için; tazminat talep eden tarafın boşanma yüzünden mevcut veya beklediği menfaatlerinin zarara uğraması gerekmektedir.
Manevi tazminat için de; tazminat talep eden kusursuz veya daha az kusurlu tarafın, boşanma nedenleri yüzünden kişilik haklarının saldırıya uğraması ve bunun sonucunda kişisel menfaatlerinin ağır zarara uğraması gerekmektedir.
Boşanmada Tazminat Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Boşanmada tazminat talebi, boşanma davası ile birlikte yapılır ise; tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yer aile mahkemesinde veya eşlerden birinin ikametgahında bulunan mahkeme yetkilidir. Yetkili olan yerde aile mahkemesi yoksa boşanma nedeniyle tazminat davaları asliye hukuk mahkemelerinde açılır.
Boşanmada tazminat davası, boşanma kararından sonra açılacaksa, eşlerden birinin ikametgahındaki aile mahkemesinde açılabilir.
Boşanmada Tazminat Davasını Ne Zaman Açmam Gerekir?
Boşanma sebebiyle istenecek hem maddi hem manevi tazminat boşanma davası ile birlikte talep edilebilir.
Eğer boşanmadan sonra tazminat talep edilecek ise, boşanma hükmünün kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde tazminat davasının açılması gerekmektedir.
Boşanmada Tazminat Davası Kapsamında Neler Talep Edebilirim?
Bu kapsamda, boşanma nedeni ile uğradığınız maddi ve manevi kayıpları talep edebilirsiniz. Bu taleplerinizi de, uğradığınız zararla zedelenen menfaatinize oranla belirleyeceğiniz bir miktarla yapmanızda fayda vardır. Hakim hem tarafların sosyal ve ekonomik durumunu inceleyecek hem de talebinizin ve talep miktarınızın haklılığını araştıracak, ona göre karar verecektir. Bu nedenle lütfen bir avukattan hizmet alarak bu belirlemeyi yapınız.
Boşanma Davasından Sonra Tazminat Davası Açabilir Miyim?
Evet açabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, boşanma davanızda herhangi bir tazminat talebinde bulunmadı iseniz, boşanma hükmünüzün kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde tazminat davası açabilirsiniz.
Boşanmada Tazminat Davasında Hangi Delilleri Sunmalıyım?
Boşanmada tazminat davasında tazminat talebinizi haklı gösterecek her türlü delili sunabilir, bu konu hakkında bilgi sahibi olanları tanık olarak dinletebilirsiniz. Boşanma ile zedelenen mevcut ve beklenen menfaatlerinizin varlığını ispatlayacak tüm bilgi ve belgeler delil olarak sunulmalıdır.
Manevi tazminat talebi için de aynı şekilde, dinleteceğiniz tanıklarla uğradığınız manevi zararı ispat etmelisiniz.
Ancak talebinize en uygun sonucu almak istiyorsanız, kulaktan dolma bilgilerle veya internetin yönlendirmesi ile değil, uzman bir avukattan hizmet alarak dava açmanız gerekmektedir.
Boşanmada Tazminat Davasını Hakim Reddedebilir mi?
Evet, maalesef edebilir. Tazminat davalarında mutlaka tazminata neden olan olayların ispatlanması ve hakimin bu konuda ikna edilmesi gerekmektedir. Uygulamada bu konuda oldukça örnek vardır. Bu talebin yapıldığı zaman, tarafların sosyal durumlarının değişmesi, tarafların uğradığı zararlar gibi. Bu örnekler ancak konusunda uzman bir avukat tarafından takip edilebilir ve bilinebilir. Bu nedenle, tazminat talebinizin varlığı halinde muhakkak bir avukattan hizmet alınız. Aksi halde, davanızın reddi ile karşılaşabilir, fazladan dava masrafı, karşı vekalet ücreti ödeyebilirsiniz.
Boşanmada Tazminat Davası İçin Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?
Tazminat davalarının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, boşanma sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Boşanmak ve boşanmanın mali sonuçlarında hak kaybı yaşamak istemeyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, boşanmanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi, alacaklarının tahsili için muhakkaktır.
Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir. Başta maddi olarak külfetli görünse de, neticesinde avukatla çalışmış olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.
Eşim Beni Aldattığı İçin Boşandık, Beni Aldattığı Kişiden Tazminat Alabilir Miyim?
Evet kanunen belli şartların var olması halinde alabilirsiniz. Bunun için boşanma sebebinizin eşinizin sadakatsizliği veya zina yapması olabilir. Bu halde, eşinizin sizi aldattığı 3. kişiden sadece manevi tazminat talep edebilirsiniz. Ancak bunun için de, bu 3. kişinin de, tarafların evli olduğundan haberdar olması gerekmektedir.
Ayrıca yine boşanma davalarında, sadece aldatma halinde değil, boşanmaya sebep olan olaylarda etkisi olan 3. kişilere de manevi tazminat davası açılabilir.
Comments