Yoksulluk Nafakası Davası hakkında bilmek istediğiniz tüm cevapları bu yazımızda bulabilirsiniz.
Yoksulluk Nafakası Nedir?
Yoksulluk nafakası; boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek eşin, diğer eşten talep edebileceği nafakadır.
Yoksulluğa Düşme Ne Demektir?
Yoksulluk Yargıtay tarafından; yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve görülen harcamaları karşılayacak düzeyde gelirinin olmaması olarak tanımlanmıştır.
Bireyin asgari ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamadığı yoksulluk kriteri olarak benimsenmiştir. Bazı davalarda, asgari ücret geliri dahi olsa, nafaka talep eden eşin bu talebinin kabul edildiği görülmüştür.
Sonuç olarak, her dava hakim tarafından, mevcut şartları kapsamında değerlendirilecek, tarafların gelir durumları ayrı ayrı incelenecek ve nafaka talepleri ve miktarları belirlenecektir.
Bu konuda hataya düşmemek ve hak kaybı yaşamamak için bir avukattan destek almanız çok önemlidir.
Yoksulluk Nafakası Şartları Nelerdir?
Yoksulluk nafakasından söz edebilmek için;
- öncelikle boşanma davası açılmış veya boşanma kararı kesinleşmiş olmalıdır.
- nafaka talep eden tarafın, boşanma ile yoksulluğa düşmesi veya düşme ihtimalinin bulunması gerekmektedir. (nafaka talep eden eş yoksulluğa boşanmadan başka bir sebeple düşerse, nafakaya hak kazanamayacaktır.)
- nafaka muhakkak talep edilmelidir, mahkeme kendiliğinden nafakaya hükmetmez.
- nafaka talep eden tarafın kusursuz veya diğer taraftan daha az kusurlu olması gerekir.
- nafaka miktarı tarafların sosyal ve ekonomik durumuna uygun makul bir miktar olmalıdır.
Nafaka talebinizin olumlu sonuçlanması için ve taleplerde yanlışlık yapmamak için lütfen avukat hizmetinden yararlanınız. Mahkemeler bu konuda sadece sizin talebinizle bağlıdır. Talebiniz dışında karar veremeyeceklerinden, yapacağınız talep çok önemlidir. Kendi başınıza hareket etmek yerine bu konuda uzman bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz.
Yoksulluk Nafakası Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Yoksulluk nafakası talebi, boşanma davası ile birlikte yapılır ise; tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yer aile mahkemesinde veya eşlerden birinin ikametgahında bulunan mahkeme yetkilidir. Yetkili olan yerde aile mahkemesi yoksa boşanma ve nafaka davaları asliye hukuk mahkemelerinde açılır.
Yoksulluk nafakası, boşanma kararından sonra açılacaksa, nafaka alacaklısının ikametgahındaki aile mahkemesinde açılabilir.
Yoksulluk Nafakası Davası Açma Süresi Nedir?
Boşanma davası ile birlikte talep edilecek olan nafaka taleplerinde bir başvuru süresi yoktur. Mahkeme tarafından talep uygun görülür ise, yargılama sonlanıncaya kadar tedbir nafakasına hükmedebilir. Bu tedbir nafakası boşanma kararı ile birlikte yoksulluk nafakası adını alacaktır. Hakim nafakaya süresiz olarak hükmeder. Daha sonra nafakanın kesilmesi ile ilgili kurallara değineceğiz.
Yoksulluk nafakası eğer boşanma kararından sonra talep edilecekse, boşanma kararının kesinleştiği günden itibaren 1 YIL içinde dava açılarak talep edilmelidir. Aksi halde, nafaka alacaklısı eşin bir daha bu nedenle nafaka talep etme hakkı olmayacaktır.
Yoksulluk Nafakası Talebimi Hakim Reddedebilir mi?
Mahkeme nafaka talebini, tarafların kusur durumu, gelir durumu, nafaka talep edenin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmesi gibi şartları göz önünde bulundurarak değerlendirecektir.
Nafaka talebinizin haklılığı ve şartların oluştuğu konusunda hakimi ikna etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle de sunacağınız deliller ve göstereceğiniz nedenler önemlidir. Eğer hakim bu şartların var olduğuna kanaat getirmemişse talebinizi reddedebilir. Hakkınız olduğu halde, teknik nedenlerle hakkınızı kaybetmemeniz için muhakkak bir avukatla birlikte doğru talep dilekçesi hazırlanmanız gerekmektedir.
Çalışıyorum Ancak Eşimle Anlaşmalı Boşanacağız, Yine de Yoksulluk Nafakası Talep Edebilir miyim?
Evet anlaşma protokolünde tarafınıza nafaka ödenmesini kararlaştırabilirsiniz. Zira anlaşmalı boşanma davalarında tarafların ortak iradelerini yansıtan protokol dikkate alınır, tarafların kusur durumu vs dikkate alınmaz.
Kocalar da Yoksulluk Nafakası Talep Edebilir mi?
Yasada, nafaka talebi bakımından karı-koca ayrımı yapılmamıştır. Eğer boşanmada kadın daha kusurlu ise ve koca boşanma ile yoksulluğa düşecek ise, mahkeme tarafından koca lehine nafakaya hükmedilir.
Hangi Hallerde Nafakam Kesilir?
Lehinize hükmedilen yoksulluk nafakası, yeniden evlenmeniz ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kesilir.
Ancak nafaka alacaklısı iseniz ve evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşıyorsanız, yoksulluğunuz sona erdiyse, ya da haysiyetsiz hayat sürüyorsanız, karşı tarafın bunlardan birinin varlığını ispatlaması halinde, aldığınız nafaka mahkeme kararı ile kaldırılır.
Daha Sonra Nafaka Miktarının Azalması İçin Eşim Dava Açabilir mi Ya da Ben Arttırılmasını İsteyebilir Miyim?
Yoksulluk nafakası tarafların ekonomik durumu ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, tarafların mali durumlarında ciddi değişiklikler olması, hakkaniyetin gerektirdiği durumların varlığı halinde nafaka yükümlüsü; nafakanın kaldırılması veya azaltılması, nafaka alacaklısı da arttırılması davası açabilir.
Eşim Gelirini Düşük Gösteriyor, Aksini Nasıl İspatlarım?
Hakim, nafaka miktarını talep ederken, sadece kayıtlı gelirleri değil, fiili geliri dikkate alacaktır. Bu noktada, eşinizin kayıtlarda gösterilenlerden daha fazla geliri olduğunu ispat etmeniz çok önemlidir.
Uygulamada bu durumun nasıl ispat edileceği, hangi delillerin sunulacağı uzman bir avukat tarafından tespit edilebilir. Durumunuza en uygun miktarın belirlenmesi ve ispat edilmesi için avukat yardımı almayı ihmal etmeyiniz.
Eski Eşim Nafakamı Ödemezse Ne Yapabilirim?
Nafaka yükümlüsü, nafaka borcunu yerine getirmezse, hakkında icra takibi başlatabilirsiniz. İcra işlemlerinin başında maaş haczi vs gelmektedir. Eğer yine nafakanızı tahsil edemiyorsanız, şikayet hakkınız vardır. Bu durumda, şartlarının oluşması kaydıyla, nafaka borçlusu ödemediği her ay için hapis cezasına çarptırılır.
Yoksulluk Nafakası Davası İçin Avukat Tutmam Şart mı?
Nafaka davasının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, boşanma sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Boşanmak ve boşanmanın mali sonuçlarında hak kaybı yaşamak istemeyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, boşanmanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi, alacaklarının tahsili için muhakkaktır.
Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir. Başta maddi olarak külfetli görünse de, neticesinde avukatla çalışmış olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.
Comments