Dicle Hukuk Bürosu

Tahliye Taahhütnamesi İle Tahliye

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

 

Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettiğimiz yazımızda, tahliye taahhüdünün tanımını yapmış idik.

 

Kısaca tekrar etmek gerekir ise; kiracının kiralanan kendisine teslim edildikten sonraki bir tarihte mal sahibine verdiği, kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin taahhüttür.

 

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir?

 

Geçerli olması ancak yazılı olmasına bağlıdır. Yazılı olmayan Tahliye Taahhütnamesine itibar edilmez. Adi yazılı şekilde yapılması yeterlidir. Ancak daha sonra ileri sürülebilecek imza inkarının önüne geçmek için noter huzurunda da yapılabilir.

 

Taahhüt veren kişi kira sözleşmesinin bizzat kiracı olarak tarafı ya da onun kanuni temsilcisi olmalı ve bu kişiler tarafından imzalanmalıdır. Eğer birden fazla kiracı var ise ya kiracıların tümünün aynı taahhüdü imzalaması ya da hepsinin ayrı ayrı vermiş olması gereklidir.

 

Tahliye Taahhütnamesinin tarihinin ne olduğu önemlidir. Eğer ilgili kira sözleşmesi ile aynı tarihte veya kısa bir süre sonrası ise, kiracının basklı altında bu taahhüdü verdiği yönünde karine oluşturacak ve taahhütnameyi geçersiz bir hale getirecektir.

 

Tahliye Taahhütnamesinin tahliye tarihini de şüpheye yer bırakmayacak şekilde içermesi gerekir.

 

Uygulamada, her iki tarih kısmının da boş bırakılarak kiracılardan tahliye taahhütnamesi alındığı bilinmektedir. Mal sahibi kiracısını tahliye etmek istediği zaman, duruma uygun bir şekilde boşlukları doldurup işleme koymaktadır. Yargıtay bu konuda da, boş taahhütnameye imza atan kiracının bunun sonuçlarına katlanması gerektiğini düşünmektedir.

 

Tahliye Taahhütnamesi İle Kiracı Nasıl Çıkarılır?

 

Usulüne uygun alınmış bir tahliye taahhütnamesi uyarınca mal sahibinin kiracısını tahliye etmesi için iki yöntemi vardır. Bunlardan biri dava yolu biri de icra takibi yoludur.

 

Dava yolu tercih edilirse, taahhütnamede yazılı tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde, kiralananın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesine tahliye davası açılmalıdır.

 

Tahliye Taahhütnamesi İle İcra Takibi Nasıl Yapılır?

 

Tahliye için icra yolunun tercih edilmesi halinde; kiraya verenin, kiralanın boşaltılması taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracı aleyhine icra takibine başlaması gerekmektedir.

 

İcra takibi açıldıktan sonra kiracıya 15 gün içerisinde kiralananı tahliye ve teslim etmesi ihtarını içeren bir ödeme emri gönderilir. Kiracının ödeme emrine karşı 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Eğer kiracı ödeme emrine itiraz ederse icra hukuk mahkemesinden itirazın iptali talep edilebileceği gibi sulh hukuk mahkemesinde tahliye taahhüdüne istinaden tahliye davası da açılabilir.

 

Eğer kiracı tarafından süresi içerisinde ödeme emrine itiraz edilmez ya da itiraz reddedilir ise taşınmaz 15 günlük sürenin sonunda icra müdürlüğü tarafından zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilir.

 

Bu aşamalarda ilk olarak mal sahibi tarafından yapılan masraflar daha sonra kiracıdan talep edilir.

 

Tahliye Taahhütnamesi İle Tahliye Ne Kadar Sürer?

 

Yukarıda bahsettiğimiz prosedür sorunsuz işlerse, yani kiracı itiraz etmez fakat kendisi de tahliye etmez ise, tebliğ vs işlemler için geçecek süre hesaba katıldığında, tahliyenin 2 ay süreceğini söyleyebiliriz.

 

Fakat itiraz olur ise, bu süre, olayın özelliğine ve yargılamaya göre uzayacaktır.

 

 

Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Süresi Nedir?

 

Tahliye taahhütnamesi, üzerinde yazan tahliye tarihine kadar geçerli olacaktır. Bu süre geçtikten sonra ya da bu tarihten itibaren mal sahibi tarafından 1 ay içinde yasal yollara başvurulmaz ise, taahhütname geçerliliğini yitirir. Bu durumda mal sahibi bu taahhütnameye başvurarak tahliye isteyemez.

 

Exit mobile version