Dicle Hukuk Bürosu

Velayet Avukatı

Velayet Avukatı hangi işlere bakar, velayet davası nasıl kazanılabilir bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Velayet Ne Zaman Önem Kazanır?

 

Boşanma ile birlikte velayet konusu da taraflar için büyük önem taşır. Çocuğun ya da çocukların velayetinin kime verileceği çoğunlukla çekişme konusudur.

 

Bu konuda bir takım kurallar vardır. İlk kural çocuğun yaşıdır. 0-3 yaş arası çocukların yaşamak için anneye muhtaç oldukları kabul edilir ve bu yaş aralığındaki çocukların velayeti, annenin sosyal ve ekonomik durumuna bakılmaksızın anneye verilir.

 

3-6 yaş arası çocuklar ise, hem konuşabildikleri hem de annenin bakımına bağımlı olmadıkları için babaya verilebilir. Ancak uygulamada genellikle bu yaş aralığındaki çocukların velayetlerinin de, -eğer annenin ciddi bir engeli yoksa- anneye verildiğini söylemeliyiz.

 

Çocuk okul çağına geldiğinde yani 6 yaşından sonra, velayetin babaya verilmesi daha mümkündür. Burada artık çocuğun eğitimi gibi önemli bir faktör devreye girmiş olduğundan, eğitim ve sosyal hayat bakımından hangi tarafın çocuğa daha iyi imkanlar sunabileceği değerlendirilir.

 

6 yaşından sonra çocukların kendini ifade edebildikleri genel olarak kabul görmektedir. Bu sebeple bu yaştan itibaren çocukların kendini ifade etmesine olanak tanınır ve velayet konusunda çocuğun beyanları da dikkate alınır. Bu demek değildir ki, 6 yaşından itibaren çocuklar mahkemeye çıkacak. Bu şekilde değil, mahkemenin yönlendirdiği uzman pedagoglar tarafından çocuğun beyanları alınır. 10 yaşından sonra da hakim doğrudan mahkeme huzurunda çocukla konuşup kiminle kalmak istediğini sorabilir. Çocuğun beyanı belirleyici olmasa da hakim tarafından dikkate alınacaktır.

 

Velayet Davası Ne Zaman Açılabilir?

 

Velayet konusu boşanma ile birlikte de gündeme gelebilir, boşanma gerçekleştikten sonraki bir dönemde de. Velayetin Değiştirilmesi Davası ile ilgili merak edilenleri yazımızdan okuyabilirsiniz.

 

Velayet davalarında kural olarak çocuğun menfaati göz önüne alınır ve hakim, tarafların beyanlarından bağımsız olarak çocuğun nerede kalması menfaatine ise ona karar verir. Başka bir ifade ile, taraflardan birisi velayetin karşı tarafa verilmesini kabul etse dahi, hakim bu kabul beyanına uygun karar vermek zorunda değildir. Dava ile ilgili tüm delilleri kendiliğinden toplayabilir. Velayet davasında toplanan deliller, genel olarak ifade etmek gerekir ise, tarafların sosyal ve ekonomik durumunun belirlenmesi, çocuğun yaşayacağı ev ve okul ortamının incelenmesi, çocukların görüşü, uzman pedagogun görüşüdür. Ancak belirtmeliyiz ki her davada o davaya özel deliller de toplanmaktadır.

 

Baba Velayeti Nasıl Alabilir?

 

Genel olarak babalar velayeti almak istediklerinde sorun yaşamaktadırlar. Türk toplumunda çocukların anne yanında yetişmesi önemlidir. Bu nedenle mahkemelerde de çocuğun annenin yanında kalması baba tarafından da ekonomik destek sağlanması amaçlanmaktadır. Elbette ki bazı durumlarda, velayet babaya da verilmektedir.

 

Velayetin anneden alınarak babaya verilmesi için;

⇨ annenin velayet hakkını kötüye kullanması ve çocuğun sağlığına zarar vermesi veya zarar vermesinin muhtemel olması,

⇨ Annenin çocuğa bakmaktan aciz olması,

⇨ Annenin sağlık durumunun el vermemesi gibi nedenler sayılabilir.

 

Bunlardan herhangi biri yoksa ve annenin velayet hakkını kötüye kullandığına ilişkin inandırıcı bir delil sunulamıyorsa, velayet annede kalmaya devam edecektir.

 

Ancak babaların velayeti alamadıkları durumlarda, çocuğun hayatı ile ilgili kararlara katılmaları için Ortak Velayet kurumu getirilmiştir. Buna göre anlaşmalı boşanma sırasında veya sonrasına tarafların birlikte başvurması ile çocuğun velayet hakkını anne ve babanın beraber kullanmasına mahkeme tarafından karar verilir.

 

Exit mobile version