Dicle Hukuk Bürosu

Ticari Kredilerde Kartel Tazminatı

 

Ticari Kredilerde Kartel Tazminatı alıp alamayacağınızı merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okumalısınız.

 

Kartel Tazminatı Nedir?

 

Rekabet Kurulu 08.03.2013 tarihli 13-13/198-100 sayılı kararı ile, aşağıdaki 12 bankanın, kendi aralarında uzlaşarak, 21.08.2007 ila 22.09.2011 tarihleri arasında, kredi, mevzuat ve kredi kartlarına ilişkim uygulanacak faizlerde suni artırım yaparak kartel oluşturduklarını tespit etmiştir.

Bu 12 banka; Vakıfbank, ING Bank, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Denizbank, Akbank, Finansbank, HSBC, TEB, Halkbank, Ziraat Bankası, İş Bankası’dır.

Bu bankaların kartel teşkil ettiği tespit edilen eylemler nedeni ile zarar gören kişilerin, maddi zararlarının ya da zarar neden olanların elde ettiği veya etmesi muhtemel olan karlarının üç katı oranında talep edebilecekleri tazminat Kartel Tazminatı olarak adlandırılır.

 

Ticari Krediler İçin Kartel Tazminatı  Davası Açılabilir mi?

 

Bu yazımızın konusu ticari kredilere ilişkindir. Bilindiği üzere, bankaların dosya masrafı adı altında aldığı hukuka aykırı ücretlerin geri alınabilmesi için, kredinin bireysel olması gerekiyor idi.

 

Çoğu kişi bankalara karşı açılabilecek Kartel Tazminatı davası için de aynı kuralın geçerli olduğu düşüncesi ile yanılgıya düşmektedirler.

Rekabet Kurulu vermiş olduğu kararda 12 bankanın tüm kredilerde, bireysel-ticari-kamu ayrımı yapmaksızın suni faiz artırımına gittiğini tespit etmiştir.

Bu nedenle ticari kredi çekmiş dahi olsanız, diğer davaya ilişkin şartların varlığı halinde Kartel Tazminatı talep etmeniz mümkündür.

 

Ticari Krediler İçin  Nasıl Kartel Tazminatı Davası Açılabilirim?

 

Ticari krediler, ticaret yapan tacirlere verilen krediler olduğundan, tacir ve banka arasındaki uyuşmazlıklara ilişkin davaların Asliye Ticaret Mahkemelerinde açılması gerekmektedir.

Dava açılması, yürütümü ve davanın içeriği bireyse krediler ile aynıdır. Tek farkı, dava açma masraflarının diğerine oranla daha fazla olmasıdır.

Ticari Kredilerde Kartel Tazminatı davasına ilişkin, faizin hesaplanması, nasıl dava açılacağı, nasıl dilekçe hazırlanacağına dair bilmeniz gereken diğer tüm bilgiler için tıklayın.

Exit mobile version