Dicle Hukuk Bürosu

Takibi Şikayete Bağlı Suç

Takibi Şikayete Bağlı Suç hakkında genel ve güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

 

Takibi Şikayete Bağlı Suç Ne Demektir?

 

Ceza Hukuku ile ilgili diğer yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi, bazı suçlarla ilgili ceza kovuşturmasının başlayabilmesi şikayet edilmiş olması gerekir.

 

Suçtan zarar gören tarafından savcılığa yapılması gereken bu şikayet olmadan savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma başlatılamaz.

 

Şikayet Süresi Ne Kadardır?

 

Suçtan zarar gören mağdur ‘fiil’ (suçu) ve ‘faili’ (suçu işleyeni) öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde şikayette bulunmak zorundadır. Şikayet hakkının kullanılabilmesi için  mağdurun hem faili hem de fiili öğrenmesi gerekir. Bu süre her ne olursa olsun, 8 yılı geçemez. Bu süre dava zamanaşımı süresidir.

 

Süresinde yapılmayan şikayet sonucunda savcı tarafından Soruşturma Yapılmasına Yer Olmadığı kararı verilir.

 

Şikayete Bağlı Suçlarda Şikayetten Vazgeçme Nasıl Olur?

 

Şikayet neticesinde başlatılan soruşturma aşamasında veya daha sonra dava aşamasında, karar çıksa dahi karar kesinleşinceye kadar mağdur şikayetinden vazgeçebilir.

 

Soruşturma aşamasında vazgeçerse; savcı tarafından takipsizlik kararı, dava aşamasında vazgeçerse da hakim tarafından düşme kararı verilir.

 

Yapılan vazgeçme geri alınamaz, daha sonra aynı konu hakkında yeni bir delil yok ise şikayet edilemez.

 

Takibi Şikayete Bağlı Olmayan Suçlar Hangileridir?

 

Aşağıda saydığımız Takibi Şikayete Bağlı Suçlar dışında kalan ve Türk Ceza Kanununda tanımlanmış diğer suçlar şikayete tabii değildir. Bu suçlarla ilgili savcılar kendiliğinden soruşturma başlatabilir.

 

Takibi Şikayete Bağlı Suçlar Hangileridir?

 

Takibi şikayete bağlı suçlar TCK’nun çeşitli maddelerinde sayılmıştır. Bunlar;

 

Exit mobile version