Dicle Hukuk Bürosu

Kredi Kartı Aidatı Nasıl İade Alınır?

Kredi Kartı Aidatı Geri Alınır mı?

 

Kullandığınız kredi kartları için bankalar tarafından yıllık olarak tahsil edilen ve kart kullanım bedeli veya aidatı adı altında hesaplarınızdan kesilen paraları iade almanız mümkündür.

 

Bir çok kişi bu rakamların az olması veya uğraşmaya değmeyeceğini düşünmesi veya vakit ayıramaması talebi ile kendilerinden haksız olarak kesilen bu aidatları geri istememektedirler.

 

Oysa ki, o an düşük bir rakam olarak gelse de her sene düzenli bir şekilde alındığı ve her müşteriden alındığı düşünüldüğünde bankalar lehine oldukça kazançlı ama haksız bir gelir kaynağıdır.

 

Kredi Kartı Aidatı İadesi Nasıl Alınır?

 

Kredi kartı aidatı iadesi işlemlerine başlayabilmek için öncelikle ilgili bankaya başvurmanız gerekmektedir. İlgili bankanın genel müdürlüğüne hitaben yazacağınız dilekçeyi (bu dilekçede aidat kesilmesi işlemine itiraz ettiğinizi, bu paranın size iadesini talep etmelisiniz) iadeli taahhütlü posta yolu ile göndermelisiniz.

 

Bankadan olumsuz cevap gelirse veya 1 ay içinde herhangi bir cevap gelmez ve iade işlemi de yapılmaz ise bu sefer hukuki prosedürü başlatma hakkınız doğacaktır.

 

İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu aidatın bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz. Dilekçenize, iadesini talep ettiğiniz aidatın kesildiğini gösteren ilgili ayın hesap ekstrenizi eklemeyi unutmayınız.

 

Kredi Kartı Aidatı Nasıl İade Alınır?

 

Kredi Kartı Aidatı İadesi Neyi Kapsar?

 

Kredi kartı aidatının tarafınıza iade edilmesi talebinizi geriye dönük 10 yılı kapsar şekilde talep edebilirsiniz. Ancak yine bunların hesabınızdan kesildiğini gösteren ekstreyi bankanızdan edinmelisiniz.

 

Kredi Kartı Aidatı İadesi İçin Nereye Başvurmam Gerekir?

 

Banka tarafından iade talebiniz olumlu cevaplanmadığında, yukarıda da bahsettiğimiz üzere ikametgahınızda bulunan İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurma hakkınız doğmaktadır.

 

İadesini talep ettiğiniz rakam ödemlidir. Şöyle ki;

 

 

Bu parasal sınırlar 2018 yılı için geçerlidir. Daha sonraki yıllarda yapacağınız başvurular için güncel sınırın ne olduğunu kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.

 

Tüketici Hakem Heyeti Kararı Sonrası Nasıl Olur?

 

Tüketici Hakem Heyeti ya talebinizi reddeder ya da kabul eder. Reddederse Tüketici Mahkemelerinde dava açma hakkınız doğar. Kabul ederse, karar size ve bankaya tebliğ edilir ve banka itiraz etmez ise kesinleşir.

 

Ancak buna rağmen tarafınıza yapılmış bir iade yok ise, banka aleyhine ilamlı icra takibi başlatabilirsiniz. Nasıl ilamlı icra yapacağınız ile ilgili bilgileri konu ile ilgili yazımızda bulabilirsiniz.

 

Exit mobile version