Dicle Hukuk Bürosu

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi yaparken ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri bu yazıda bir araya toplamaya çalıştık.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir?

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi; arsa sahibi veya sahipleri ile müteahhit arasında yapılan, müteahhidin arsaya bina inşa etmesi karşılığında binadaki bir kısım bağımsız bölümün müteahhide devredilmesini içeren bir sözleşmedir.

Bu sözleşmenin hukuki altyapısı sağlam değildir. Ancak uygulamada oldukça sık kullanılması ve çok fazla ihtilaf yaratması dolayısı ile Yargıtay içtihatları ile yaratılmış bir kurallar bütünü vardır.

İçerisinde çok fazla değişken barındıran bu sözleşme, sayısız farklı varyasyonlarda sorun üretebilir. Bu nedenle bir yazıda tüm bunlardan bahsedebilmek olanaksızdır. Bu yazımızda size genel hatları ile Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi konusunu anlatmaya çalışacağız.

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi İle İlgili Davalarda Yetkili ve Görevli Mahkeme Hangisidir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin sebep olduğu çok fazla ihtilaf çeşidi vardır. Bunlar, özel bir durum olmadıkça, Asliye Hukuk Mahkemelerinde çözüme bağlanır. Bu konuda en doğru kararı bir hukukçu verecektir.

Dava bir taşınmaz ile ilgili olduğundan, taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemede açılması gerekir.

Bu Süreçlerde Avukat Zorunlu Mudur?

Yasada belirlenmiş böyle bir zorunluluk yoktur. Fakat, sözleşme kararının alınmasından, sözleşmenin yapılması aşaması da dahil, inşaat bittikten sonra satışların yapılması veya yönetim planının hazırlanması gibi son derece karmaşık ve riskli durumlar söz konusudur. Hukuk eğitimi almamış bir kişi tarafından büyük hataların yapılması ve sonrasında telafisinin mümkün olmaması riski vardır.

Bu nedenle, büyük zaman ve para kayıpları yaşamamak i̇çin en başta uzman bir avukattan hizmet almanızı tavsiye ediyoruz.

Bu konuda, uygulamada çok rastlanan bir dava türü olan Harici Satım ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Exit mobile version