İşe İade Davası ve Arabuluculuk nasıl bir arada yürütülür merak ediyorsanız bu yazımızı muhakkak okumalısınız. Yazımızda uygulamada karşılacağınız her aşama ile ilgili kapsamlı bilgiler vermeye çalıştık.
İşe İade Davası Nedir? Ne Zaman Açılır?
Halk arasında İşe Geri Dönüş Davası olarak da bilinen bu dava, iş güvencesi kapsamında olan işçilerin, geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılmaları neticesinde, tekrar aynı şartlarda işlerine dönebilmek için açılması gereken davadır.
İşe İade Davasının detaylarını ve şartlarını başka bir yazımızda paylaşmıştık. Bu yazımızda da işe iade davası açmadan önce tamamlamanız gereken mecburi arabuluculuk aşamasını anlatacağız.
Arabuluculuk Nedir?
Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir. 01.01.2018 tarihinden sonra açılacak her iş davasından önce arabulucuya başvurmak zorunlu hale getirilmiştir.
Arabulucu Süreci Nasıl İşleyecektir?
Süresi içinde arabulucuya başvurursanız, karşı tarafı arabuluculuk oturumlarına davet etmek ve bu oturumları yönetmek arabulucunun görevidir.
Eğer karşı taraf usulüne uygun davet edildiği halde arabuluculuk görüşmelerine gelmez ise veya gelse dahi taraflar bir anlaşmaya varamaz ise, arabulucu tarafından bu durum tutanak altına alınır ve taraflara birer örnek verilir.
Arabulucuda Uzlaşamazsam veya Karşı Taraf Gelmezse Ne Yapmam Gerekir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu durum arabulucu tarafından tutanak altına alınır ve tarafınıza teslim edilir. Bu tutanağın tarihinden itibaren 2 hafta içinde iş mahkemesinde dava açılmalıdır. 2 haftalık sürenin geçirilmesi halinde dava açma hakkı kaybedilir.
Arabulucuya Ne Zaman Başvurmam Gerekir?
İşe iade davası açabilmek için arabulucuya, dava açma süresi içinde yani iş akdinizin feshedilmesinden itibaren 1 ay içinde başvurmanız gerekmektedir. Başvurduğunuz tarihten, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlenmesine kadar geçen sürede zamanaşımı ve hak düşürücü süreler işlemeyecektir.
Arabuluculuk Görüşmelerine Avukatla Gitmek Zorunda mıyım?
Böyle bir zorunluluğunuz yoktur. Görüşmelere avukatınızla birlikte katılabileceğiniz gibi, özel olarak yetkilendirdiğiniz avukatınız sizin yerinize bu görüşmelere katılabilir.
Biz avukat bulundurmanızın sizin lehinize olacağını düşünüyoruz. Zira tam olarak hakkınızın ne olduğu, neleri kapsadığı, ne kadarından feragat ettiğiniz gibi konularda en doğru bilgiyi size avukatınız verecektir. Zira arabulucunun size hukuki tavsiye ve bilgi vermesi yasaktır. Arabulucuda uzlaşmanız halinde aynı konuda bir daha dava açma hakkınızın olmadığı düşünüldüğünde, daha sonradan telafisi mümkün olmayan bir zarara uğramamak için bir avukattan hizmet almanızı tavsiye ediyoruz.