Dicle Hukuk Bürosu

Devlet Hastanesi Doktor Hatası

Devlet Hastanesi Doktor Hatası sonucu yaşanacak maddi manevi zararların nasıl ve kimden istenebileceğine ilişkin bir yazı hazırladık. Genel olarak Malpraktis Davalarını incelediğimiz yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

 

Bunun için öncelikle devlet hastanesi doktor hatası nedir ona bakalım.

 

Devlet Hastanesi Doktor Hatası Nedir?

 

Eğer devlet hastanelerinden birinde muayene olduysanız veya herhangi bir tedavi veya operasyon geçirdiyseniz bunun neticesinde de zarar gördüyseniz, uğradığınız bu zarar doktorun hatası dolayısı ile meydana gelmişse, devlet hastanesinin sorumluluğu doğar.

 

Devlet hastanesinde çalışan doktorlar, kamu personeli sayılırlar. Doktorun yaptığı hata, görevi dışında, görevini aşan hatta belki kasti bir hata ise doğrudan doktorun da sorumluluğundan söz edilebilir. Aksi halde, devlet hastanesinde uğranılan zararlardan devlet sorumludur.

 

Diğer bir ifade ile devlet hastanesinde doktorun yanlış teşhis ve tedavisi dolayısı ile uğranılan zararlardan, bunun bir “hizmet kusuru” sayılması dolayısı ile devletin sorumlu olduğu kabul edilir.

 

Devlet Hastanesi Doktor Hatası Sonucu Dava Nasıl Açılır?

 

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu dava İdare Mahkemelerinde Sağlık Bakanlığı aleyhine açılacaktır.

 

Ancak bundan önce, idare hukukunun emrettiği şekilde, Sağlık Bakanlığı’na bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Bu dilekçe ile uğranılan zarardan, bu zararı meydana getiren doktorun hatasından bahsedilmeli ve talep edilen tazminat miktarı dilekçeye yazılmalıdır.

 

Bu dilekçenize Sağlık Bakanlığı 60 gün içinde cevap vermez ise, 60 günün sonundan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde Tam Yargı Davası açmanız gerekecektir.

 

Sağlık Bakanlığı 60 gün içinde olumsuz cevap verirse de, bu olumsuz cevabın tarafınıza ulaştığı günden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde Tam Yargı Davası açmanız gerekecektir.

 

Talep Edilecek Tazminat Miktarını Nasıl Belirleyebiliriz?

 

Tazminat miktarını, ilk başvuruyu yapmadan önce belirlemeniz çok önemlidir. Bilhassa manevi tazminat talebinizi daha sonra açacağınız davada değiştiremeyeceğinizi önemle belirtmek isteriz.

 

Maddi tazminat miktarını ise yaklaşık bir bedel olarak belirlemenizi tavsiye ediyoruz. Manevi tazminatın aksine maddi tazminatın baştan tam olarak belirlenmesi mümkün değildir. Maddi tazminatın kalemlerini oluşturan, maluliyet, tedavi giderleri, kazanç kaybı, ölüm halinde destekten yoksun kalma tazminatının baştan belirlenebilmesi mümkün değildir. Maddi tazminata ilişkin tam miktar mahkeme tarafından yaptırılacak bilirkişi incelemesinde ortaya çıkacaktır.

 

Devlet Hastanesi Doktor Hatası Sonucu  Tazminat Davamı Ne Zaman Açmalıyım?

 

İdare hukukunda dava açma sürelerinin belirlenmesi bir kaç etkene bağlı olabilmektedir. Bu nedenle bu belirlemeyi kesin olarak sizin için avukatınız yapabilir. Ama genel olarak ifade etmek gerekir ise, genel dava açma süresi 1 ve 5 yıldır.

 

Devlet Hastanesi Doktor Hatası Sonucu Tazminat Davası İçin Avukat Tutmak Zorunda mıyım?

 

Tüm davalarının avukatsız açılmasında bir engel yoktur. Ancak yazımızda da bu konuda uyarılarda bulunduğumuz üzere, malpraktis davası sürecinin zor ve hukuki bilgi ve tecrübe gerektirdiğinin altını çizmek isteriz. Dava açmak isteyenlerin, bu aşamaları tek başına yapmaya çalışmak yerine, avukat hizmeti almaları, davanın hayal edildiği gibi, sorunsuz, adil ve hızlı neticelenmesi için muhakkaktır. Aksi takdirde, sonradan telafisi çok güç hatta imkansız zararların ortaya çıkması muhtemeldir.

 

Başta maddi olarak külfetli görünse de, neticesinde avukatla çalışmış olmanın ne kadar doğru bir karar olduğunun farkına varacaksınız.

 

Bu Dava İçin Ne Kadar Masraf Gerekir?

 

Bu dava, talep edeceğiniz miktar üzerinden harçlandırılacaktır. Bu nedenle talep edilecek miktarın ne olduğu bilinmeden, masrafların tam olarak belirlenmesi mümkün olamayacaktır.

 

Harç dışında, bilirkişi, keşif ve diğer masrafların da dava açılışında peşin olarak alındığını hatırlatmak isteriz. Bu nedenle dava masrafı ile ilgili bilgileri en doğru şekilde avukatınızdan alabilirsiniz.

 

Bu Davanın Sonuçlanması Ne Kadar Sürer?

 

Davanın ne zaman sonuçlanacağını baştan öngörebilmek mümkün değildir. Bu yöndeki kesin olduğu iddia edilen bilgi ve haberlere de itibar etmeyiniz. Mahkemelerin yoğunluğu ve dava konusunun kapsamlı oluşu dolayısı ile davaların 1-1,5 yıldan önce sonuçlanmasının zor olduğunu düşünüyoruz.

 

Exit mobile version