Dicle Hukuk Bürosu

Aile Konutu Nedir?

Aile Konutu Nedir? Şerhi Nasıl olur? ile ilgili bilinmesi gereken tüm pratik ve güncel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ailenin oturmakta olduğu fakat eşlerden biri adına kayıtlı olan evin kötüye kullanılmasına engel olmak adına faydalı bir hukuki kurumdur.

Aile Konutu Nedir?

Aile Konutu Nedir?

Aile Konutu, resmi olarak evli olan çiftlerin ve var ise çocuklarının bir arada oturdukları, barınma gibi yaşamsal faaliyetlerini beraberce sürdürdükleri eve denilmektedir. Bu kavram 2002 yılında hukukumuza dahil olmuş, boşanma veya evlilik sürecinde, eşlerden birinin tek taraflı olarak herhangi bir işlem yaparak, diğer eşi ve çocukları mağdur etmesi engellenmek istenmiştir.

Bir evin Aile Konutu sayılabilmesi için öncelikle çiftin resmi nikahlı olması şarttır. Birlikte yaşayan çiftler bu koruma kapsamında değildir.

Diğer yandan evin, ailenin devamlı surette yaşadığı ev olması şarttır. Dönemsel olarak kullanılan yazlık gibi evler aile konutu sayılamaz.

Aile Konutunun Faydaları Nelerdir?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, eşlerden birinin diğer eş tarafından mağdur edilmesinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu düzenlemeye kadar, eşlerden birinin ev üzerinde tasarruf etmesi ile (3. kişiye satması veya kira sözleşmesini feshetmesi gibi…) diğer eş ve çocuklar çok müşkül durumlara düşmüşlerdir. Bu düzenleme ile bu mağduriyet ortadan kalkmıştır.

Aile Konutu olan ev kira ile sağlanmışsa, eşlerden biri diğer eşin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemez.   

Eğer ev, eşlerden birine aitse, diğer eşin rızası olmadan evi satamaz, ipotek koyduramaz.

Tüm bunlar bahse konu evin kaydına aile konutu şerhinin işlenmesi ile olabilir.

Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?

Aile konutu olan eve şerh konulmasını isteyen eş bu durumu belirtir bir dilekçe ile ilgili Tapu Sicil Müdürlüğüne başvurmalıdır.

Eğer eşler arasında Çekişmeli Boşanma Davası var ise, aile konutunun bir başkasına satılması, kiraya verilmesi gibi tasarruflarının önüne geçmek için şerh konulmasının faydası büyüktür. Bu sürecin işletilmesi için İzmir Boşanma Avukatı desteğini alabilirsiniz.

Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Tapu sicil müdürlüğünde evin kaydına aile konutu şerhinin konabilmesi için, her iki eşin de ikametgahını gösteren muhtardan alınacak belgenin, tarafların hala evli olduğunu tevsik edecek evlilik cüzdanının tapu müdürlüğüne bir dilekçe ekinde sunulması gerekir.

Aile Konutu Şerhi Harcı Ne Kadardır?

Ailenin korunmasını amaçlayan bir işlem olduğundan, bu işlem her türlü harç ve masraftan muaftır.

Aile Konutunun Eşe Tahsisi Nasıl Olur?

Evin tapusuna ile konutu şerhini işlenmesi ile evin kullanımının doğrudan bir eşe tahsis edildiği anlamına gelmez.

Tahsis işlemin bir takım kuralları vardır ve bu kararı sadece hakim verebilir. Bu konu ile ilgili detayları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Exit mobile version